Classic Nes contra Famicom Mini Special | 03 september 2004 22:54 | Auteur: Hans

Hier in Europa kunnen we nu ruim anderhalve maand genieten van de Classic NES serie, in Japan is het al meer dan een half jaar mogelijk om de gouden tijden van de NES, daar beter bekend als de Famicom, te herleven. Daar is namelijk hun variant, de Famicom Mini serie, al sinds 14 februari in de winkels te vinden. De releasedates lagen dus redelijk ver uit elkaar, maar zijn er nog meer verschilllen?

O ja, die zijn er zeker. Denk maar aan de speciaal ontwerpen GBA SP’s, de twee lijken totaal niet op elkaar. Of dan de doosjes waar de games in verpakt zitten, genoeg verschillen te vinden. Maar als de twee series dan totaal verschillen, welke is dan beter? Dat heeft M-Gaming voor je uitgezocht. Beide series werden bekeken op verschillende onderdelen, zodat elke crewmember na afloop per onderdeel moest kiezen voor zijn favoriet. Er werd gestemd door de gehele crew, op N-Gage specialist Joris en GP32-kenner Laurens (Dolfhin) na – mocht er ooit een N-Gage Classic of een GP32 Classic serie komen, zijn zij onze helden. Let the contest begin!

prijs
Klinkt allemaal leuk en aardig, het opnieuw uitbrengen van enkele klassiekers, maar wat betaal je nu voor deze directe ports?
lijn3

Classic Nes
In Europa is de prijs 20 euro per Classic, de Amerikanen betalen hetzelfde bedrag maar dan in dollars, exclusief tax that is. Hier betaal je maximaal 50 euro voor een nieuw spel, dus je betaalt eigenlijk 40% voor een directe port. In de States kost een game maar maximaal 35$ + tax, 20 van de 35 wordt afgerond 60%.
Niet gestemd.

Famicom Mini
Sinds de release betaal je 2000 ¥en voor een Famicom Mini, dat is zo’n 15 euro – sorry, ik houd de koers van de yen niet 24/7 in de gaten. Gemiddeld kost een nieuw spel rond de 5000 yen, het percentage wordt dan dus ook 40%. En vaak ligt het percentage nog lager, want het komt geregeld voor dat je een stuk meer dan 5000 yen moet betalen voor een game.
Niet gestemd.

winnaar_fami


specialesp
Alleen het opnieuw uitbrengen van enkele oude games vindt Nintendo niet genoeg, bij elke serie hoort ook een speciaal ontworpen SP.
lijn3

SPs


Classic Nes
Voor de Amerikaanse en Europese verzamelaars kwam Nintendo met de Classic NES Limited Edition SP. Wanneer de handheld gesloten is lijkt het op een NES console. Open je hem, is het net of de NES controller voor je ligt. Deze speciale SP geeft de kleuren van Nintendo's eerste console weer, dat zijn dus zwart, grijs en rood. Erg stijlvol om te zien.
Gestemd door: Tijs, Lennart, Arnold, Niels en Michiel (5)


Famicom Mini
De Famicom Color SP werd ontwikkeld voor de Japanners en is logischerwijs gebaseerd op de Famicom. Eerder werd al een Famicom SP uitgebracht, maar deze is erg moeilijk verkrijgbaar en dus zeer zeldzaam. Deze oude SP heeft iets weg van de Famicom controller, de kleur goud is dan ook duidelijk aanwezig. De nieuwe SP heeft het bij de kleuren rood en wit gelaten, waardoor hij vooral op de console zelf lijkt.
Gestemd door: Hans en Joost (2)

winnaar_nes


sppackage
Een speciale SP, een speciaal doosje om hem in te doen. Maar dan rest nog de vraag: welke van de twee is het mooiste?
lijn3

SP_Packages


Classic Nes
Voor het Amerikaanse ontwerp heeft Nintendo gebruik gemaakt van het orginele design dat ze daar gebruiken. En ja, dan heb ik het inderdaad over die grote onpraktische box. Toch straalt de package sfeer uit, zeker met die SP zo mooi in beeld gebracht.
In Europa hebben we weer iets geheel anders. Er is niet gekozen voor een grote behuizing, maar voor een compact ontwerp. De doos toont art van Super Mario Bros., de hele box is versierd met beelden van deze game. Bij veel gamers zullen nostalgische gevoelens naar boven komen wanneer ze deze package zien!
Gestemd door: Arnold en Michiel (2)


Famicom Mini
De Famicom Color editie wordt in een doos verpakt die veel weg heeft van de Europese package. Sterker nog, op de afbeeldingen van de SP's na zijn ze vrijwel precies hetzelfde! Ook leuk om te weten: in Japan is het eigenlijk heel normaal dat een SP in zo'n compacte doos zit, het apparaat wordt al vanaf zijn launch in 2003 in zulke packages verkocht.
Gestemd door: Hans, Tijs, Lennart, Joost en Niels (5)

winnaar_fami


games
Aangezien de Classic Nes serie inclusief de aangekondigde tweede reeks slechts 12 spellen telt en de Famicom Mini een totaal heeft van 30 games, wordt er alleen gekeken naar de eerste reeks.
lijn3

nf_games


Classic Nes
Sinds 9 juli liggen de acht eerste Classic Nes games in de winkel, binnenkort wordt er een tweede serie uitgebracht die vier games telt. Met spellen als Super Mario Bros. en The Legend of Zelda heeft de eerste reeks een paar tijdloze toppers in handen. De andere Classic Nes games zijn: Excitebike, Donkey Kong, Ice Climbers, Pac-Man, Xevious en Bomberman.
Niet gestemd.


Famicom Mini
Op 14 februari 2004 werd de tien games tellende Famicom Mini Volume One gereleased in Japan, daarna werden nog twee series uitgebracht met elk ook weer tien ports. De eerste reeks bestaat uit dezelfde spellen als die van de eerste Classic Nes serie, maar dan met twee extra games: Mappy en Star Soldier. Twee spellen meer dus, vandaar dat dit onderdeel naar Famicom Mini gaat.
Niet gestemd.

winnaar_fami


cartridges
Zelfs de cartridges hebben een retro-look gekregen, het resultaat mag er zeker wezen. Maar welke is onze favoriet?
lijn3

Classic Nes
Zoals jullie misschien wel weten heeft de cartridge van een NES game een grijze kleur. Die van een Classic Nes game wordt ook gedomineerd door deze kleur, Nintendo moet natuurlijk into retro blijven. Het label laat het logo van de Classic Nes serie zien, maar dit hoeft niet negatief te zijn. Natuurlijk maakt het hem wat minder retro en ziet het er misschien wat goedkoop uit. Maar aan de andere kant is het zo veel makkelijker om onderscheid te maken tussen een Nes Classic en een gewone GBA game.
Gestemd door: Michiel (1)


Famicom Mini
Om de overzetting van Famicom naar GBA SP nog maar eens te symboliseren hebben de cartridges van de Famicom Mini's de kleuren van de home-console gekregen. En voor het geval je het niet meer wist: die kleuren zijn rood en goud. Voor de rest bestaat het kunstwerkje nog uit artwork dat ook op de originele Famicom cartridge stond.
Gestemd door: Hans, Tijs, Lennart, Arnold, Joost en Niels (6)

winnaar_fami


gamepackage
En natuurlijk moesten ook de packages van de spellen in teken staan van de NES / Famicom, Nintendo stelde haar creativiteit nogmaals op de proef.
lijn3

nesfami_doos


Classic Nes
Nintendo heeft het bij de Classic Nes Series makkelijk gehouden. Geen geheel nieuw ontwerp, maar gewoon dezelfde grootte en dezelfde basis. De lay-out is vrijwel hetzelfde als bij een gewone GBA game, maar om nog enig onderscheid te maken is er bovenaan een rode balk aangebracht met de naam van de serie erop. Voor een aandachttrekker heeft Nintendo even door haar archief moeten bladeren, men heeft enkele artworks van vroeger gebruikt om de rest van het doosje te vullen.
Gestemd door: - (0)


Famicom Mini
Nintendo of Japan heeft wél voor een nieuw design gekozen. Wat gelijk opvalt is het vitrine-effect van de package. Het doosje is grotendeels van plastic, waardoor je als het ware in een kast kijkt. In de box zit nog een doosje, dat zeg maar een soort omhulsel van de cartridge is. Op het tweede doosje is de box-art van de originele Famicom game afgebeeld. Allemaal erg leuk gedaan, de originaliteit maakt het eigenlijk gewoon een collectors item - en laat er nou net een Famicom Collection Box op de markt zijn.
Gestemd door: Hans, Tijs, Lennart, Arnold, Joost, Niels en Michiel (7)

winnaar_fami


dewinnaar
Alle onderdelen zijn nu besproken, de crewmembers hebben gestemd. Tijd om de overall winnaar bekend te maken!
lijn3

Nu alle onderdelen besproken zijn is het tijd om de overall winnaar bekend te maken. Eigenlijk hoef je geen rekenwonder te zijn om te zien wie er heeft gewonnen, de Classic NES serie kwam slechts bij één onderdeel als de betere naar voren. Met een score van 5 tegen 1 heeft de Famicom Mini reeks deze contest gewonnen. Gefeliciteerd! Welke serie vind jij het beste? Stem even in onze poll!

overallwin

Next articleKiller 7 later? Previous articleNieuwe DS-game van Skip!

Reacties van gebruikers

Avatar
Joost | 03 september 2004 23:25 | #48604
Famicom 4 life Worship
Leuke feature Smile
Avatar
Gebruiker 3182 | 04 september 2004 09:23 | #48635
Nice feature, Famicom rules Very Happy
Avatar
Roï | 04 september 2004 12:45 | #48659
Leuke feature Smile !
Avatar
Theun | 04 september 2004 19:57 | #48751
De doos waar de Famicom-SP in zit is toch precies hetzelfde als de NES CLASSICS-SP?
Ik vraag me af waar jullie dat linker doosje vandaan hebben gehaald want ik zelf heb alleen nog maar die rechter gezien hier.
Avatar
Hans | 04 september 2004 20:05 | #48754
Dat linker doosje is van de Amerikaanse Classic NES SP. Meer informatie lees je in het stukje onder het plaatje.
Avatar
Gebruiker 2630 | 04 september 2004 20:19 | #48757
De verpakking van de Famicom SP hebben wij hier ook hoor Smile
Avatar
Hans | 04 september 2004 20:31 | #48760
Juist. Dat staat er toch ook?

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.