Grand Theft Auto Advance Preview | 18 september 2004 12:37 | Auteur: Michiel

Een van de meest geänticipeerde, en daarnaast ook een van de meest mysterieuze games, is wel GTA Advance. Al jaren gaan er geruchten over het web over een GBA-versie van de roemruchte GTA reeks, en eindelijk is het officieel; 26 oktober ligt het spel in de winkels. Inmiddels zijn de eerste info en beelden binnengekomen, tijd voor een preview dus!

Geschiedenisles.
Eigenlijk is GTA al sinds de launch van de Game Boy Advance in de planning geweest. Het begon allemaal met Destination Software wie plannen had om de game naar de GBA te brengen. Toen Rockstar het enorme succes van de PS2 series in de gaten kreeg, besloot het bedrijf om Destination Software van het project te schrappen en er zelf aan te beginnen.
Een tijd lang werd er niks gehoord van Crawfish, die destijds de productie voor haar rekening kwam. Plots kregen wij het bericht dat het niet al te goed ging met Crawfish, en daarmee ook GTA in gevaar was.

Inmiddels heeft Digital Eclipse het project overgenomen en lijkt het dan toch eindelijk te gaan lukken; de eerste screens en info hebben jullie inmiddels al verwerkt, en de launch van 26 oktober komt ook steeds dichterbij.

grand-theft-auto-advance-20040917051808816 grand-theft-auto-advance-20040917051808238
Klik voor vergroting.


Het verhaal.
Het verhaal is vrij basic, ook al denk ik dat het nog best eens voor de nodige wendingen kan gaan zorgen. Jij bent Mike, een lid van een straatbende die zichzelf de "Quits" noemen. Een van je collega's, Vinnie, heeft een paar opdrachtjes voor je waarna je voorgoed weg kan gaan. Natuurlijk kom je er niet zo makkelijk vanaf, en nadat Vinnie het loodje legt door toedoen van een autobom ben jij de hoofdverdachte. Aan jou de taak dus om het hele zaakje te onderzoeken en je uiteindelijk vrij te pleiten.

Het spel speelt zich af in dezelfde tijd als GTA III, met Liberty City als "main city". Het is aan jou of je het verhaal wilt volgen of je, gewoon lekker GTA-style, de stad onveilig wilt maken.

Grafisch old-school GTA.
Ik heb zelf eigenlijk nooit goed GTA III gespeeld. Nee, ik was vroeger helemaal verslaafd aan de originele versie en vooral deeltje 2. Ik vond het gewoon heerlijk om vrij door een stad heen te kunnen racen en alles te flikken wat ik wilde. Naar wat ik mij heb laten vertellen was dit in GTA III nog intenser en natuurlijk mooier, en het was dan voor sommige gamers ook wel een beetje teleurstellend dat GTA Advance in 2D was. Beetje naïef dacht ik bij mezelf, want de GBA beschikt geen eens over een 3D chip. Mocht Rockstar ervoor hebben gekozen om het spel in 3D te maken, dan kreeg je waarschijnlijk een erg beperkt en framedroppende game voorgeschoteld.

grand-theft-auto-advance-20040917051809223 grand-theft-auto-advance-20040917051810457
Klik voor vergroting.


GTA Advance is dus gewoon weer lekker top-view style. Grafisch is de game natuurlijk wel wat verbeterd ten opzichte van de PC-versies. En met verbeterd bedoel ik niet zo zeer het detail, maar eerder wat handigheidjes waardoor het net wat beter oogt en speelt. Als je bijvoorbeeld door een tunnel gaat zal je auto transparant worden waardoor alles nog kunt zien. Ook zal je auto naar links of rechts hellen wanneer je bochten maakt. Ook zijn wolkenkrabbers niet zomaar pilaren die zich tot boven je gezichtspunt reiken, nee, ook zij zullen van aanzicht veranderen naarmate de camera verschuift.

Gameplay.
Zoals ik al zei is een belangrijk aspect van de huidige GTA games dat er zo'n enorme vrijheid in zit. Je kan zelf bepalen wat je doet; missies volgen of lekker rondrijden door de stad. Je kan je houden aan de verkeersregels of een wedstrijdje met je vrienden doen om zo snel mogelijk de scotoe achter je aan te hebben.

Op de GBA zal dit natuurlijk veel minder intens zijn dan op de consoles. Wel heeft Digital Eclipse geprobeerd er zo veel mogelijk vrijheid in te creëeren. De stad is driemaal zo groot als in GTA III, wat volgens mij al genoeg zegt. Uren aan gameplay zitten alleen al in het rondrijden en verkennen van de stad, en dan hebben we het nog niet eens over de missies. Je kan jezelf voordoen als taxi-chauffeur en mensen afleveren in Liberty City, geheel vrijblijvend, of jezelf voordoen als politie om zo criminelen te pakken en geld te innen. Nog een voorbeeld van een verbetering van de gameplay is het autorijden. Het is niet zo makkelijk meer als in GTA I&II, nee, nu krijg je te maken met overstuur wanneer je een bocht te scherp en te hard neemt. Dit zijn echter nog maar enkele voorbeelden van de uitgebreide opties die de enorme stad met zich meebrengt.
Ook de tientallen missies beloven weer de nodige spanning met zich mee te brengen, maar jammer genoeg is hier niet zo veel over bekend.

Ik kan nog wel uren doorgaan over de gameplay van GTA Advance, maar om nou gelijk alles al te verklappen... Ik zou zeggen, koop de game de 26ste van de volgende maand en probeer het uit.

viewerscreen

Extra's.
Een van de leukste extra's van GTA Advance is nog wel dat alles wat je doet, maar dan ook echt alles, opgeslagen wordt. Hoeveel voetgangers je aan je bumper hebt gekleefd, hoe vaak je dood bent gegaan, hoeveel auto's je gejat hebt, alles kan je opzoeken in het menu. Drie save slots staan hierbij tot je beschikking, waardoor je geen ruzie krijgt met je broers/zussen.

Gegarandeerd succes.
Er moet nu wel heel veel gebeuren wil GTA Advance mislukken. De enorme grootte van Liberty City zal voor vele uren, zoniet dagen, aan speelplezier gaan opleveren. 26 oktober is de dag dat je GTA Advance kan halen, dus wees er die dag bij. Je zal niet teleurgesteld worden!

Met dank aan IGN voor de media en informatie.
Next articleMeer dan 100 Mario Tennis Screens! Previous articleKururin Squash

Reacties van gebruikers

Avatar
Erich | 18 september 2004 13:55 | #50415
w00t w00t! een onverwachte musthave erbij! omg what about multiplayer? uhuhuhuhhhhuuu zit erin! Very Happy
Avatar
MainStream | 18 september 2004 14:15 | #50419
als ik een advance had was het deze die ik zou halen Very Happy
Avatar
Gebruiker 2308 | 18 september 2004 14:58 | #50425
COOL! multiplayer Worship
Avatar
Joost | 18 september 2004 17:25 | #50452
Mooie preview, de game lijkt me niet veel aan alleen.
Avatar
Erich | 18 september 2004 18:57 | #50466
Nou Joost ik vond het altijd prima te doen!
Avatar
Sjoerd | 19 september 2004 10:49 | #50495
Deze koop ik voor de zomervakantie, heb ik wat te doen als ik me verveel. Razz
Avatar
Arnold | 19 september 2004 15:17 | #50502
jammer dat ze die game tegelijk met GTA: SA uitbrengen, is me een beetje te veel geld samen
Avatar
Johan | 19 september 2004 18:56 | #50540
GTA spellen zoals ze horen... Niet dat mislukte 3D ..
Avatar
Erich | 19 september 2004 21:28 | #50550
8o ! Johan! Ik vind het in 3D ook geslaagd! het enigste dat miste was de multiplayer maar das ook geen probleem meer met GTA3 en vice city enzo.
Avatar
Pieter | 20 september 2004 18:40 | #50605
@Johan: Vice City mislukt?? Mad

Verder mooie preview! Ik ben beniewd naar het eindresultaat!!
Avatar
Willem B. | 20 september 2004 19:50 | #50638
Echter super de duber! (preview is ok) GTA I was echt ongelovelijk tof, en hoop dan ook dat dit een soort copy word. Als ik deze info dan zo lees, en de screenies bekijk, kan ik daar nog best wel gelijk in krijgen Worship
Avatar
Djep | 25 september 2004 01:10 | #51317
w00t moet ff rap me broertjes gek maken >: )

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Grand Theft Auto Advance 3

Platform: Game Boy Advance
Genre: Action
Ontwikkelaar: Rockstar North
Uitgever: Rockstar Games
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 22 oktober 2004

Screenshots