Pikmin 2 Review | 15 oktober 2004 14:58 | Auteur: Randy1

Pikmin 2 Review (Part I)
Nintendo gaat voor een tweede ronde met de Pikmin. Is het deze keer wederom snel voorbij, of is Olimar's zuurstoftank gevuld met de bedoeling een top-avontuur te beleven?

viewerscreen


Droom
Wanneer de zon in regen verandert, en de regen neerkomt in depresserende druppels die doodse gedachten oproepen bij minder zelfverzekerde jongeren, neemt zo'n persoon een duik in diepe dromen. Dromen van wonderlijke werelden, waar op-het-eerste-gezicht-verliefdheid domineert, en elke gebeurtenis gecreëerd wordt door de omgeving, de sfeer, het moment. Nu zal ik de laatste persoon op aarde zijn die gamers associeerd met minder zelfverzekerde jongeren. Ik ben echter ook de eerste persoon in m'n eigen droomwereld, die een uitspraak doet die als een gil van Cruella door elke droomwereld heengalmt: ''Get a life".

Videogames zuigen namelijk. De droomwereld die ooit vol zat met natuurlijk ogende zaken, met plezier, liefde, vreugde, alles ondersteund door oorstrelende harmoniën, is niet meer. De gruwelijkheid van de echte wereld die velen van ons maar liever links laten liggen duikt onze droomwereld in, en ratelt, snijd of blaast met grof geweld al onze dromen aan scherven, waar we onze vingers mee openhalen als we ze willen oppikken. "Laat het los dude. Het is niet stoer."

Maar ondanks Halo 2, ondanks Dead or Alive: Ultimate, Metal Gear Solid: Snake Eater, Gran Turismo 4 en Killzone, blijven sommige dromen stand houden. Ik ben een volbloed Nintendo gamer, trotseerde elk Metroid, elk Zelda en elk Mario avontuur. Ik houd wel van een potje Halo, maar Halo is geen game die mij m'n droomwereld intrekt. Nu heeft iedereen z'n eigen dromen, en dit hoor je maar al te vaak, aangezien het woordje dromen vervangen is door het woordje mening, en als er één game die naar mijn mening een droom op zichzelf is moet uitkomen dit jaar, dan was het Pikmin 2 wel.

Nu ligt Pikmin 2 al zo'n 6 á 7 dagen in de schappen, en op GameQube heb je nog niets over de game gehoord. Doh. Pikmin 2 is een droom waar je niet uit komt door een simpel wekkerbelletje...

viewerscreen


Crashin' Adventure
Kapitein Olimar van de Dolphin heeft wel betere dagen in z'n kleine dikke leven gekend. Vloog 'ie eindelijk eens door de ruimte heen, crash-landde 'ie op een vreemde planeet waar z'n ruimteschip uit elkaar vloog waardoor 'ie de hele planeet mocht gaan afzoeken naar onderdelen van z'n schip. Binnen 30 dagen welteverstaan, want anders was de zuurstof op. Olimar wist deze taak echter te volbrengen...maar niet alleen.

Na het ontwaken uit z'n bewusteloosheid na de crash ontmoette hij namelijk een Pikmin. De Pikmin waren wortelvormige beestjes met een blaadje op hun hoofd, en ze woonden in de zogenaamde Pikmin Union. Olimar kwam tijdens z'n avontuur erachter dat de Pikmin zijn kleine helpertjes werden, waarschijnlijk omdat de wezens zich onderdrukt voelden, en een leider nodig hadden om te kunnen overleven op de planeet.

De planeet waar Olimar tegenaan vloog zat namelijk vol met gruwelijke, soms gigantische wezens, die het niet alleen op de Pikmin voorzien hadden, maar ook op onderdelen van Olimar's schip. Samen met de Pikmin trok Olimar ten strijde, om uiteindelijk al z'n schiponderdelen te vinden, en te vertrekken van de planeet op weg naar huis.

Crashin' Dummy
Bij thuiskomst staat er echter een ander probleem op Olimar te wachten. De kapitein stapt uit z'n ruimteschip en wordt meteen aangehouden door de baas van het bedrijf waarbij hij werkt, die hem vertelt dat ze door financiële problemen de zaak moeten sluiten. Het bedrijf heeft een schuld bij de bank van 10.100 poko's, een hoge prijs die onmogelijk betaald kan worden, maar wacht...wat rolt er daar uit Olimar's ruimteschip de Dolphin, die door de bank in beslag genomen wordt?

Een roestig ander ruimteschip inhaleert een flessendop die zojuist uit de Dolphin viel, en geeft weer dat deze 'schat' een waarde van 100 poko's heeft! De directeur van Olimar's bedrijf verwisselt z'n oogballen voor poko-tekens, en geeft Olimar het bevel om terug te gaan naar waar 'ie ook vandaan kwam om meer schatten te verzamelen zodat ze de schuld bij de bank kunnen inlossen. Olimar, lichtelijk teleurgesteld omdat 'ie net aankwam en al 30 dagen lang in dezelfde panty's rondloopt, krijgt ook een sidekick aangeboden. Louie neemt plaats in de roestige ruimteschip en samen met Olimar vertrekt hij. Op naar de sterren, en daar voor...

viewerscreen


"BIJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJ!". In luttele secondes zien we Olimar met een looping boven de planeet van de Pikmin vliegen, maar Louie heeft geen houvast en dondert het ruimteschip uit, om duizenden kilometers beneden z'n hoofd uit de sneeuw te trekken. Wanneer Olimar z'n voetjes in de sneeuw zet ziet hij een groepje van 5 rode Pikmin vechten tegen een bepaald insect met een rothumeur, en vanaf dat moment weten mensen die Pikmin hebben gespeeld precies weer wat de bedoeling is.

Easy As Pie
Met de C-stick dirigeer je je troepen, met de A-knop werp je ze voor je uit, bijvoorbeeld op de rug van een tegenstander waardoor ze automatisch in de aanval schieten, met B fluit je ze bij je en met X breek je je troepen af zodat je in je eentje kunt rondlopen. De controls en de manier van handelen in Pikmin 2, waarschijnlijk de beste sequel en ongetwijfeld de beste strategy game van deze generatie consoles , zijn precies hetzelfde als voorheen: perfect dus. Met kleine stapjes leer je de basics, de filmpjes waarin deze basics worden uitgelegd kun je skippen mocht je Pikmin al kennen, en zodra je de sneeuw uit bent gekropen en een andere omgeving in bent gedoken, weet je hoe jij een generaal voor jouw Pikmin moet zijn.

Maar er is dit keer meer om op te letten. Waar je voorheen in aanraking kwam met 3 soorten Pikmin (rood, geel, blauw), zo kun je deze keer met de hulp van speciale purple- en white flowers de beschikking krijgen over paarse en witte Pikmin, die weer hun eigen speciale sterke en zwakke punten hebben. Pikmin 2 kent namelijk heel wat veranderingen in de omgevingen. Naast de teruggekeerde vuur, water en electriciteit elementen krijg je deze keer ook te maken met giftige gassen, en objecten en tegenstander die alleen maar voor je buigen wanneer je ze mishandeld met brute kracht.

De Pikmin zijn ook meer te beïnvloeden, meer te veranderen. In het origineel konden de wezentjes al honing vinden, waardoor ze bij het drinken ervan transformeerden in een sterkere versie, iets wat je kon zien aan de status van het plantje op het hoofd van de Pikmin. Was het een blaadje, dan was de Pikmin niet echt ervaren. Was het een bolletje, dan was de Pikmin al uit de luiers gegroeit. Tot de elite groep behoorden de Pikmin die een bloemetje op hun kop hadden. Deze waren veel sterker en sneller, en konden dus meer aan. Het was echter wel jammer dat honing zeldzaam was, iets wat in Pikmin 2 nog steeds zo is.

viewerscreen


Maar in Pikmin 2 is honing dan ook niet al te belangrijk. Door het verzamelen van bepaalde vruchten kun je bijvoorbeeld een spray ontvangen. Met een simpele druk op één van de vier richtingen op de vierpunts druktoets spray je de vloeistof in het busje over je Pikmin legertje heen, waardoor de plantjes op hun hoofd beginnen te gloeien en ze een tijdelijke boost in kracht en snelheid krijgen. Zaken als deze items en ook de nieuwe soorten Pikmin zorgen ervoor dat de gameplay veel dieper en uitgebreider is.

Ga naar pagina 2 voor meer over Pikmin 2, waaronder de minpunten en natuurlijk de conclusie.
Next articleMario Power Tennis Box Art Previous articleJapanse DS release lijst geupdate

Reacties van gebruikers

Avatar
Paul NGC | 15 oktober 2004 15:02 | #53633
heftige review randy
leest weg als n boek Very Happy
waar heb je trouwens die render vandaan die op de mainpage staat?
Avatar
X-PLoSiVe | 15 oktober 2004 15:07 | #53634
oh goed cijfer...nu ga ik 'm ff lezen Razz
er staat een typfout in , je bent denk ik een woord vergeten aan het eind. Bij Molmin op de 2e pagina staat:
Je hebt nog steeds tussen de 10 en 15 minuten de tijd om rond te wandelen door de prachtige grassprieten en je hebt nog steeds tussen de 10 en 15 minuten de tijd om door de met zon bedekte grasvelden te.
er staat nix achter te.....
Avatar
Gebruiker 1695 | 15 oktober 2004 15:06 | #53635
Goede review. Dit lijkt me een waanzinnig goed spel, maar ik koop hem wel tweedehands.
Avatar
Carazo | 15 oktober 2004 15:07 | #53636
Nice review Smile
Avatar
Randy1 | 15 oktober 2004 15:26 | #53640
Thx @ Xplosive, had die zin aangepast, maar vergat het laatste woord te herschrijven Razz
Avatar
Gebruiker 3621 | 15 oktober 2004 15:57 | #53649
Pikmin 2 owned Worship , het is echt een van de beste games die ik heb voor mijn Cube Very Happy .
Avatar
Ducka | 15 oktober 2004 16:03 | #53650
Prima review Randy!
Ik snap niet dat er zoveel mensen het 30-dagen systeem niks vonden. Natuurlijk, het maakte het spel wel kort, maar verder...

Ik heb dagen geniet van het plannen, wat ik de volgende dag ging doen. Ik speelde de zelfde dag meestal 3 tot 4 keer, om uiteindelijk de schatten binnen te halen. En wat voelde ik me trots toen ik op 1 dag 2 schatten binnenhaalde.
Avatar
Theun | 15 oktober 2004 16:20 | #53652
Nice review, Randy! Very Happy
Avatar
jordyy | 15 oktober 2004 16:39 | #53656
dit spel krijgt echt OVERAL een 9.2
Avatar
Michiel | 15 oktober 2004 18:07 | #53668
Het is dat ik nauwelijks geld voor games, anders was 'ie van mij. Smile Ik vond Pikmin echt een leuk spel, met wel een hoop nadelen, en dan doel ik vooral op de tijdlimiet. Maar Pikmin 2 lijkt me echt de ultieme game, gewoon zoals deel 1 eigenlijk had moeten zijn.

Maar ja, kiezen tussen deze, Donkey Konga, Paper Mario 2, Metroid, ik weet het allemaal niet meer.. Mad
Avatar
Sjoerd | 15 oktober 2004 18:57 | #53672
Donky Konga, Halo, en nu dit.. Crying .
Ik denk dat ik toch voor deze ga, Pikmin 1 was mijn eerste cubegame en dat levert nostalgie op..: Crying
Avatar
Zwennes | 15 oktober 2004 19:57 | #53676
Zodra ik thuis ben zal ik de review eens doorlezen. Op het moment heb ik zoiets van, deel 1 was ruk en deel 2 lijkt me vrijwel hetzelfde (als ik naar de pics kijk)

Eens kijken of je me kunt overtuigen Randy Biertje?
Avatar
Johnny | 15 oktober 2004 21:09 | #53681
vandaag naar winkel gegaan met acmaniac en driekus en ik kon kieze, ac of pikmin2
het werd ac en hen hadde pikmin2 gekocht.
t zag r wel vet uit alleen werd er reclame gemaakt voor duracel Cool
Avatar
Gebruiker 2632 | 15 oktober 2004 22:11 | #53687
Ik vond hem op het eerste gezicht 1 van mijn betere games die ik gespeeld heb, maar ik zit nu op 50% en ik vind het saai worden! Ik vind alles wat je op het oppervlak doet geweldig leuk, maar ik vind de grotten zó saai, en daar bestaat het spel 70% uit. Alleen de Final floor vind ik leuk, maar rest van de grotten zijn saaaaaaaaaai!
Avatar
Final Hylian | 16 oktober 2004 07:33 | #53701
De Power Unlimited gaf em ook een 9.2
Avatar
Randy1 | 16 oktober 2004 10:42 | #53709
Dan heeft degene die 'em gereviewed heeft voor hun smaak Smile
Avatar
Gebruiker 4211 | 16 oktober 2004 11:11 | #53715
Hmmmm toch maar eerst deeltje 1 kopen. Smile
Hopelijk komt dat mooie wat nu in japan uit is (bevat pikmin 1 en 2) hier ook uitkomt+gratis kleine pikmin.
Avatar
Gebruiker 1590 | 16 oktober 2004 12:22 | #53728
ik w8 nog steeds op mijn versie die ik zou krijgen bij een Ngamer abo Mad
Avatar
Guybrush | 16 oktober 2004 12:32 | #53733
De review is echt goed Smile
Avatar
Lennart | 16 oktober 2004 19:35 | #53790
Ik denk dat te veel mensen deze game onderschatten, hij wordt nou niet vaak genoemd in het rijtje Paper Mario 2, Donkey Konga en Metroid Prime 2. Toch is dit een echte Nintendo-game, zo veel oog voor detail (niet alleen in de graphics maar ook in bijv. de menu's), zo leuk om te spelen... ware magie! Tel daar bij op dat de multiplayer echt ongelofelijk leuk is en zelfs vrienden van MIJ kan amuseren, dat moet toch wel zeggen dat deze game heel speciaal is. Captain Olimar and Louie, my hero's.
Avatar
Gebruiker 3378 | 16 oktober 2004 22:29 | #53799
In pikmin 1 was geen stroom, Olimar ademt geen zuurstof het is zelfs giftig voor hem.
Avatar
Gebruiker 3378 | 16 oktober 2004 22:39 | #53800
Nog iets in pikmin 1 was het bij challenge de bedoeling zoveel mogelijk pikmin te krijgen niet schatten of onderdelen voor je schip te verzamelen, heeft die gast het eerste deel eigenlijk wel gespeeld?
Avatar
Randy1 | 17 oktober 2004 01:29 | #53806
Ik zeg dan ook dat challenge soortgelijk aan challenge uit Pikmin 1 is. Niet precies hetzelfde dus.
Avatar
Neophytist | 17 oktober 2004 03:12 | #53809
Pikmin 1 vond ik niet zo geweldig, maar pikmin 2 is om de een of andere manier gewoon zó ongelofelijk vet...Ik kan hem niet aan de kant leggen, en dat heb ik alleen nog maar gehad bij Zelda, Metroid Prime en Super Mario Sunshine...stiekem een van me favoriete games Very Happy
leuke review ook trouwens Razz
Avatar
Gebruiker 2632 | 17 oktober 2004 16:58 | #53834
Woh! de 2P battle's zijn geweldig Worship Worship Worship Worship
Avatar
Gebruiker 3802 | 04 november 2004 22:08 | #56133
ey ik heb hem nu ook en ben hooked, zelf halo 2 ligt stof te happen Razz . Ik wil wel even iets vertellen; jij zei in je review dat je alleen je pikmin kan upgraden door nectar te geven maar dat is niet de enigste manier!!!
Je moet ze als zaadjes maar is heel lang laten zitten dan krijgen ze op begeven moment ook en bloemetje.
Maar genoeg gepraat ik ga verder spelen!...........
Avatar
ReinierTakkenbos | 25 juni 2006 18:27 | #120497
Geweldig spel, ik ga het cker halen.
Avatar
Joost | 25 juni 2006 18:32 | #120498
Mmm, deze review is sterk.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Pikmin 2

Platform: Nintendo GameCube
Genre: Strategy
Ontwikkelaar: Nintendo
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 2
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 24 september 2004

Screenshots