Vrijdag was het eindelijk zover, Donkey Konga was gearriveerd in huize Boschma, vol blijdschap pakte ik het pakketje uit, en begon ik de game te spelen. Als eerst viel me op dat de Bongo groter is dan ik gedacht had. Het blijft natuurlijk een plastic speeltje, maar stevig is deze nieuwe controller van Nintendo wel. Aan het begin was ik alsnog een beetje onzeker over de duurzaamheid van de Bongo, maar na een aantal stevige drumsalvo’s wist ik genoeg, deze Bongo gaat een lang leven tegemoet!
Het begin
Eenmaal de game opgestart begon ik gelijk met de belangrijkste 1player mode, Street Performance, in deze mode kun je namelijk muntjes verdienen waar je later weer de nodige goodies van kunt kopen. Je hebt in de Street Performance 2 modes, de Jam mode en de gewone mode. De Jam mode is een nogal overbodige mode. In deze mode zie je de noten niet, en moet je gokken op welk moment je moet gaan slaan. Het zal uiteindelijk resulteren in gewoon wat blind met 2 handen op je Bongo rammen, we gaan snel verder met de mode waar je wel wat aan hebt.

De gewone mode bestaat (net als de Jam mode) uit 3 moeilijkheidsgraden; Monkey, Chimp en Gorilla. De eerste niveau's zijn al speelbaar, de liedjes in Gorilla mode zul je moeten kopen, en dus begon ik met de Monkey mode. Je kunt in deze mode (net als in elke andere) kiezen uit 31 liedjes. De liedjes zijn erg goed gekozen, voor ieder is er wat wils. Eenmaal begonnen met "the Locomotion" ontdekte ik dat de liedjes helaas niet van de originele artiesten zijn. Nintendo heeft bij de meeste liedjes echter wel voor goede vervangers gezorgd, maar liedjes als "Tubthumping" en "99 Red Balloons" klinken totaal niet zoals ze horen te klinken. Verder zitten er een aantal gameliedjes in, die erg goed bij de game passen.
Key to success
De liedjes in Donkey Konga zijn afgebeeld op een soort plaat van hout, die zich op diverse snelheden van rechts naar links zal bewegen. Op deze plaat staan de noten die je aan moet slaan op je Bongo of met je handen. Op deze "notenbalk" komen natuurlijk je noten langs, en bij elke noot is een andere actie nodig. Bij een geel rondje sla je met links, bij een rode met rechts en bij paars sla je met beide handen tegelijk. Als je een blauw "rondje" tegenkomt moet je klappen. Verder heeft de game nog een aantal rustmomenten, dit zijn de roffelgedeeltes. Om extra muntjes te verdienen kun je hier jezelf als een gek uitleven op je Bongo, maar je kunt ook genieten van de rust om je voor te bereiden om een moeilijk stukje.

Je kunt elk liedje op silver en gold halen. Boven in je scherm loopt een balkje die al je goede slagen telt. Als je goed slaat vult hij zich, bij een foute slag loopt hij een stukje leeg. Aan het begin van je song wordt aangegeven tot waar het balkje vol moet zijn voor silver, sla je het hele balkje vol dan krijg je gold. Links in je beeld loopt een metertje die bijhoudt hoeveel slagen je achterelkaar goed hebt gehaald. Als je een slag mist, staat deze combo-meter uiteraard weer op 0.
Shoppen maar
Zoals al gezegd, kun je in Donkey Konga de nodige muntjes verdienen. Deze muntjes kun je over de balk smijten in de bijbehorende "shop" die net als de rest van de game uit een inspiratieloos menuutje bestaat. In deze shop kon je liedjes voor het Gorilla niveau kopen, nieuwe geluiden voor je Bongo halen of de nodige centen neer tellen voor een paar minigames.
De shop is een leuke toevoeging aan de game, maar had zoveel meer kunnen/moeten zijn. De enige echt nuttige functie in de shop is het kopen van de Gorilla liedjes. De extra Bongo geluiden zul je geen van allen vaak gebruiken, en de minigames zijn wel erg mini! De game telt maar 3 minigames, iets wat er veel meer hadden moeten zijn. De minigames zijn ook nog eens erg simpel in elkaar gezet, en ze zullen dan ook niet voor de nodige extra impuls zorgen.

Multiplayer
Donkey Konga komt pas echt tot zijn recht in de multiplayer mode. Je kunt de game met 4 Bongo's spelen, maar ook met een aantal traditionele controllers. Met Bongo's is de game uiteraard veel leuker, en daar zit gelijk het grote probleem. Nintendo heeft er voor gekozen om de Bongo net zo duur te laten zijn als een controller, logisch zul je denken? Niet bepaald. Met een gewone controller kun je elke Cubegame spelen, met de Bongo kun je er op dit moment maar 1 spelen, en in de toekomst 3. Dit zorgt dus dat je de game vaak alleen maar multiplayer kunt spelen als je vrienden kent die de game ook hebben, het begrenst je mogelijkheden.
Als je die vrienden wel hebt, kan de lol niet op! Donkey Konga mag met recht 1 van de leukste multiplayer games op de Cube genoemd worden. Je kunt tegen elkaar spelen in de Battle Mode, maar je kunt ook samen aan mooie symfonieën werken in de Jam Mode. Een paar nieuwe punten aan deze mode is dat je elkaar nu ook dwars kunt zitten door middel van de welbekende "pow" blocks. Als je 1 ziet, en je slaat op tijd, zullen er punten bij je tegenstander af gaan. Verder heb je nog bepaalde momenten dat je een gokkast in beeld krijgt, als je daar op tijd op de goede noten slaat, krijg je muntjes.
Ik ben het helemaal eens met Age's punt. Een 86 betekend voor deze game overigens niet dat je er minder plezier aan beleeft dan aan bijvoorbeeld Pikmin. Het plezier dat je aan beide games beleeft is namelijk hetzelfde. Alleen gebeurd dit bij Donkey Konga op een andere en minder mooi verpakte en simpelere manier. Daarom is het punt terrecht.
Nu ik 2 bongo's heb hoop ik overigens wel dat DK: JB ook een multi-player mode krijgt...