The Lord of the Rings: The Third Age Preview | 23 oktober 2004 16:31 | Auteur: Jay.

De films zijn nu wel geweest, maar de games blijven komen. Lees meer over The Third Age van Electronic Arts, die zelf de game durven te vergelijken met Final Fantasy ...

In den beginne ...
In den beginne ... was er niets. En toen ... kwam Adam. Adam was alleen, en toen ... kwam Eva. Adam was nu niet meer alleen en ... hij was gelukkig. Electronic Arts kwam eerder al met The Lord of the Rings: The Two Towers, een game waar vaart achter gezet werd met als resultaat een erg korte, maar leuke, game en The Return of the King, waar langer aan gewerkt kon worden met als resultaat een van de betere, of beste, op-film-gebaseerde-games. EA kondigde nog een game in het rijtje aan, die de voorlopige naam The Lord of the Rings Trilogy meekreeg. De game zou de drie films gaan bevatten.

Intussen is de naam veranderd naar The Third Age en weten we dat het geen hack 'n slash game is geworden, maar wel een Roll Playing Game. EGM zei dat de game de beste RPG was sinds Final Fantasy, en ook EA zelf is niet bang om naar deze reeks te verwijzen, hopelijk krijgen ze daar geen spijt van.

third_minor_age_wong_logo


... Boromir?
Of je het nu wilt of niet, of je het nu verwacht had of niet, of je nu een meisje of een jongetje bent; de game is gebaseerd op het hele Lord of the Rings universum, en meer bepaald dat van de drie films. Aan te raden is dus wel dat je de films hebt gezien, en dat je er daarbovenop ook nog eens graag naar hebt gekeken.

In The Third Age speel je niet met dezelfde hoofrolspelers als in de films en de twee vorige games. Je zal meer 'achtergrondfiguren' besturen, die elk hun eigen problemen hebben in Middle Earth. Je zal niet van de ene lokatie uit de film naar de andere worden geworpen (katapult?), maar je zal plaatsen doorkruisen die helemaal niet of nauwelijks in de films voorkomen. Je zal bijgevolg ook andere zaken tegenkomen. Wel is het zo dat je de belangrijkste evenementen uit de films zal meemaken, maar dan 'van op een afstand'. Rechtstreeks betrokken ben je dus nauwelijks met the Fellowship, wel zal je er soms zij aan zij met strijden.

Je begint de game met Berethor, een 'Knight of the Fountain' (Minas Tirith), die werd uitgestuurd om te achterhalen wat er met Boromir, die een hele tijd geleden naar Revendell was vertrokken, is gebeurd. Onderweg zal hij, hoe kan het ook anders, op allerlei opstakels botsen. Hij zal opdrachten moeten vervullen, anderen moeten helpen, en dat soort zaken.

showscreen


Onderweg kom je dus andere wezens uit Middle Earth tegen, hetzij goede, hetzij slechte, hetzij neutrale. Tegen de slechte vecht je, met de goede praat je, en met de neutrale ... nja, ik ben dan wel slim, maar hier blijf ik het antwoord nog even schuldig.

Je werkt jezelf al vrij snel in de nesten wanneer je aangevallen wordt door de Ringwraits. Dan komt je een vrouwelijke Elf te hulp, genaamd Idrial. Ze verjaagt de Ringwraits en doet haar verhaal. Ze wil zo snel mogelijk naar haar volk om hen te waarschuwen over de aankomende gevaren, reden genoeg om zich bij je party aan te sluiten, want laten we niet vergeten dat het een RPG is.

Je zal nog andere wezens tegenkomen die besluiten je te vergezellen. Enkele mensen en een dwerg, maar misschien ook nog anderen. Sommigen zullen lang bij je party blijven, anderen zullen er al vrij snel weer uitstappen. Allemaal hebben ze hun eigen reden om te doen wat ze doen, allemaal hebben ze zowat een eigen specialiteit. De ene gaat defensief sterk zijn, de andere attackief ... aanvallend dus.

Over aanvallen gesproken ...
EA maakte zelf een vergelijking met Final Fantasy X bij het vechtsysteem. En, hoewel ik Final Fantasy X nooit heb gespeeld, denk ik wel dat ze ergens gelijk zullen hebben. Het ziet ernaar uit dat je onderweg random in gevechten zal terechtkomen, meestal tegen een groepje Orcs of wat reuzachtige spinnen ofzoiets. Dit in de 'vrije buitenwereld' van Middle Earth, wanneer je bijvoorbeeld in de mijnen van Moria rondhuppelt, zal je al wat zwaardere gozers tegenkomen en uiteindelijk, inderdaad, die hete Balrog.

Wanneer je dan in een gevecht zit, ga je turn-based vechten. Ieder om de beurt beslissen wat je gaat doen; aanvallen, verdedigen, indien mogelijk een voorwerp gebruiken of een al dan niet allesverwoestende summon of iets dergelijks. Versla je tegenstander(s) en je krijgt experience points, die je aanvalskracht, verdedigingskracht, ... verhogen en waarmee je je verdere upgrades (aanvallen, wapens, ...) kan verschaffen.

showscreen


Tijdens de gevechten zal de camera regelmatig van standpunt veranderen, zodat je optimaal zou kunnen meegenieten en zodat je optimaal zou weten wat er aan de gang is. Elke aanval zal mooi geïllustreerd worden met een animatie. Dit kan simpelweg een snelle zwaardslag tegen je vijand zijn, maar het kan ook uitgroeien tot een heus spektakel, vol van lichteffecten en nog meer lekkers voor het oog.

Nice, nice ...
EA heeft zich bij deze game helemaal niet beperkt tot de films, ze zijn verder gegaan. Bijgevolg zal je meer van Middle Earth zien dan in de vorige games en EA heeft zich extra hard ingespannen om alles goed te laten ogen. Dat is gelukt, maar dan in de zin van 'slecht is dit zeker niet'. Subliem of iets dergelijks zal je het ook niet kunnen noemen, maar qua graphics zal het wel voldoen aan onze standaard-eisen.

De omgevingen zien er redelijk goed uit, de vijanden mogen er best zijn en ook aan de andere characters is gewerkt, al had het zeker nog beter gekund. Voor de animaties is er gebruik gemaakt van de motion-capture techniek, wat inhoudt dat alles eerst is voorgespeeld door echte acteurs en stuntmensen. Daarna is alles 'gedigitaliseerd'. In de garfische stijl zal je zeker die van de vorige games herkennen, eigenlijk hebben alle LotR-games van EA zowat dezelfde stijl. Goed of slecht, who cares, beetje ertussenin, in ieder geval mag je niet meteen ontevreden zijn met de kwaliteit.

En dus ...
En dus hebben we hier al bij al te maken met een mooie game. Qua levensduur zou hij vijf keer die van The Return of the King hebben, wat erg aardig is. Qua geluid zijn ze weer eens gaan lenen bij de films en bij de acteurs, wat al bij al ook vrij aardig is. Qua gameplay zal je lekker kunnen RPG'en en dit allemaal in de wereld van Middle Earth. Je speelt niet met de hoofdrolspelers uit de films, wel zal je ze tegenkomen, maar met andere personages, daarnaast geeft de game je nog de mogelijkheid om voor de slechte kant (Sauron en Co.) te vechten. Over een multiplayer optie blijft het nog vaag, die zal er waarschijnlijk niet of nauwelijks zijn, EA heeft zich naar eigen zeggen vooral op de singleplayer gefocust. Ook over een GBA-NGC connectie is niets geweten. De game ligt begin november in de winkels en de boxart ziet er in ieder geval goed uit.

showscreen
Next articleFeel the Magic Website Previous articleDS nu al razend populair!

Reacties van de crew

Avatar
Jay. | 23 oktober 2004 18:23 | #191709
Een van de summons is dat je hulp van de Ents kan inroepen (dacht ik).

Verder ff over hele verhaal: is beetje vreemd als je gaat nadenken, is soort kopie van originele fellowship. Normaal zouden de verschillende rassen nooit zo samenwerken, enkel de fellowship doet dit bij uitzondering ... in The Third Age is er naast de Fellowship nog een groep die samenwerkt, jou groep.

Reacties van gebruikers

Avatar
Timo | 23 oktober 2004 18:54 | #54573
Ik heb nooit gehouden van The Lord of The Rings, zowel de boeken als de films. In de boeken(eerste toch) begint het met zo'n 100 pagina's uitleg over vanalles, wat saaai is en ben dus nooit echt ver gekomen en de film(enkel de eerste gezien Razz ) vond ik ook tegenvallen...

Deze game ga ik, ookal krijgt ie 9ens, links laten liggen omdat ik wss toch niet veel van de game zou snappen Weird
Avatar
GiHan | 23 oktober 2004 19:18 | #54577
uhmm dit begint een beetje vaag.
het begint met het adam en eva fabeltje en dan een vreemde uitleg verder
t zal wel t zal wel vreemd zijn om en party te spelen met een verhaal dat niet klopt (een baltrog verslaan die al verslagen is!?)
t is en blijft een vreemd spel dan.
ah fuck it ik lul weer eens slap.
misschien dat ik de game wel eens koop als players choice.
Avatar
Gebruiker 3654 | 23 oktober 2004 20:58 | #54587
het is Rivendel niet Revendell Razz weet het weet het .. zeikerd
Avatar
Hylian_Knight | 23 oktober 2004 21:02 | #54588
er zit wel een multiplayer in, heb ik ook in het Third Age topic gezegd.het is co-operative en je kan wisselen met characters, ieder heeft 3 tot zijn beschikking
Avatar
Ajax | 23 oktober 2004 21:52 | #54590
hmm net return of the king gekocht dus weer helemaal in het LOTR sfeertje, deze ga ik zeker te weten kopen. Maar ik weet alleen nog niet of dat al bij de release is of als die wat goedkoper is.
Avatar
Gebruiker 2738 | 23 oktober 2004 22:31 | #54593
LOTR Return of the king
oooh die is echt geld waart vindt ik dan...maar 60 euro is teveel ...(voor elk spel vindt ik)
Avatar
Captain-Retardo | 24 oktober 2004 00:44 | #54609
In Xbox magazine kreeg het een 5,5 .
Avatar
jedisander | 24 oktober 2004 01:41 | #54610
Dus?
Avatar
Captain-Retardo | 24 oktober 2004 09:26 | #54619
Dus het is zoals ik al verwachte geen goed spel .
Avatar
Carazo | 24 oktober 2004 19:10 | #54670
@Captain-Retardo
Het is nog maar door 1 magazine gegeven en het is niet bepaald een magazine die bekend staat om zijn eerlijke cijfers Omnomnom
Avatar
Michiel | 24 oktober 2004 22:11 | #54687
Ik ben echt benieuwd naar deze game. Al vanaf de Fellowship hoop ik op een RPG door Middle-Earth, en nu EA (jammer genoeg EA maar je weet nooit) hem bijna af heeft kan ik niet wachten! Alleen negatieve recensies kunnen nu nog roet in het eten gooien...
Avatar
Earle | 24 oktober 2004 23:47 | #54693
Wanneer komt het uit?
Avatar
Carazo | 25 oktober 2004 19:24 | #54777
5 november.
Avatar
RutgerK | 25 oktober 2004 20:55 | #54798
Ik heb alleen nog maar negatieve reviews van de game gelezen. Gemiddeld zit het zo rond de 5/6... erg matig dus.
Avatar
Captain-Retardo | 25 oktober 2004 21:08 | #54802
Op de frontpage van de NOM cijfers.

The Lord of the Rings - The Third Age (GC, EA): 69 %
Avatar
jedisander | 25 oktober 2004 21:20 | #54810
Ik wacht wel op reviews van IGN en Gamespot: Blush
Avatar
Zapp-x | 25 oktober 2004 21:23 | #54811
Een 7 valt imo nog wel mee hoor.. dan is het gewoon een goede game Smile
Avatar
Xaria | 26 oktober 2004 18:10 | #54895
mwah niet goed, gewoon gemiddeld. Cker niet 60 euro waard en al helemaal niet in dit tijdstip van het jaar.
Avatar
Hylian_Knight | 29 oktober 2004 17:18 | #55326
weet iemand ook wat er zo slecht aan het spel is?

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

The Lord of the Rings: The Third Age

Platform: Nintendo GameCube
Genre: RPG
Ontwikkelaar: Electronic Arts
Uitgever: Electronic Arts
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 04 november 2004

Screenshots