Tiger Woods PGA Tour 2005 Review | 17 november 2004 19:33 | Auteur: Paul S

Het vooruitzicht
Tja, daar zit je dan. Je geeft niks om realistische sportgames, je weet niks van golf en een stroom van goede games begint over een paar dagen. Je wordt dan ook erg moedeloos als webmaster Ome Age je de nieuwste Tiger Woods game bijna door de strot heen duwt. Wat doe je dan als nederig crewlid? Juist, borst vooruit, trots aan de kant en aannemen die hap!

Als je Tiger Woods PGA Tour 2005 (vanaf dit moment afgekort tot TW2005) in je GameCube stopt word je getrakteerd op een van de meest trieste introductie filmpjes ooit. Een kleine verzameling golfers (waartegen je het later in de game zult opnemen) danst over het scherm terwijl op de achtergrond iets te populaire hiphop beats doen vermoeden dat je Def Jam in je Cube hebt gestopt. Als dit een gemoedelijke golf stemming moet oproepen dan is EA daar niet in geslaagd. Zeker als je in het menu aankomt, waar het lijkt dat Texas-ranger-Bush-himself met z'n banjo de muziek heeft gepingeld. Erg vreemde keuzes allemaal...

Vooraf

Als Tiger Woods nieuwkomer begin je natuurlijk met de tutorial. Deze leid je in sneltrein vaart langs alle mogelijke manieren om de bal te slaan, maar legt helaas niet uit hoe je verschillende schoten maakt. Alles wordt namelijk al ingesteld zodat het enige wat je nog moet het zwaaien van je club is. Dit is erg jammer, want ik heb nog steeds niet door wanneer ik een bepaald shot moet maken of wanneer het nut heeft om zo'n shot te maken. Van de tutorial werd ik dus niet veel wijzer. Het werd dus tijd om maar eens te gaan spelen. De menu optie "Play Now" leek me een goede keuze om te beginnen.

viewerscreen


Voordat je begint is het echter eerst tijd voor het maken van je eigen golfer. Hiervoor maak je gebruik van EA's GameFace 2. Met deze engine kun je bijna ieder onderdeel van een gezicht vervormen om zo je eigen vreemde of op je zelf lijkende karakter te creëren. Van je kin tot je wenkbrauwen, van je lippen tot je oogkleur en van je littekens tot je kapsel, het is mogelijk om het kleinste detail in te stellen. Als je klaar bent met het gezicht kun je ook het lichaam aanpassen. Lengte, gewicht, spiermassa, de grootte van de handen en voeten, etc. alles is in te stellen. Als laatste kun je karakter ook nog aankleden. De items die je gebruikt voor het aankleden worden talrijker naarmate je in de game vordert en hebben ook uitwerking op je prijzengeld. Kledingsponsors vinden namelijk ook de golf wereld interessant.

Het spelen

Eindelijk de kans om aan de slag te gaan met de eigenlijke gameplay. Een van de weinige dingen die ik kon opmaken uit de besturing was het slaan van een bal. Dit gebeurt op een sublieme manier. Je zwaait net als in het echt met je joystick naar achter (de backswing) en daarna naar voor. De timing en snelheid waarmee je dit uitvoert en de nauwkeurigheid waarmee je een rechte lijn van voor naar achter maakt met de stick bepalen de snelheid en nauwkeurigheid van de bal. Je kunt tijdens je backswing Z gebruiken om meer power achter de swing te zetten. Druk zoveel mogelijk op Z voor zoveel mogelijk extra power. Door tijdens de vlucht van de bal met de joystick een richting aan te geven en daarna zo vaak mogelijk Z in te drukken kun je spin aan je bal geven. Dit zorgt ervoor dat de bal na de landing nog ver door rolt naar een bepaalde richting of juist bijna meteen stil ligt. Dit zijn de belangrijkste 3 wapens waarmee je strijd aangaat tijdens de afslag.

Onder de optie Play Now blijken veel verschillende scenario's te zitten. Iedere keer wordt er random een scenario uitgekozen om te spelen. De ene keer speel je vijf par 5 holes (daarover later meer) of vijf par 4 holes. Terwijl je de andere keer 9 willekeurige holes van een baan speelt. Soms neem je het op tegen tegenstanders, maar het kan ook zijn dat je alleen speelt. Hoe het allemaal in elkaar steekt is me niet duidelijk, maar als je snel aan de slag wilt is Play Now een goede plek om te beginnen.

showscreen

Meteen beginnen brengt ook een probleem met zich mee. Je bakt er de eerste keer namelijk helemaal niks van. Je kunt van geen tegenstander winnen, slaat bijna nooit onder of gelijk aan par, maar je verdient wel geld! Geld krijg je namelijk overal voor. Als je tegen de vlag aan slaat krijg je geld. Als je in een keer naar de green slaat krijg je geld. Als je naar een hoger gelegen vlakte slaat krijg je geld. Als je een scheet laat krijg je geld. Als je van verder dan 3 meter put krijg je geld. Je snapt hem wel, je krijgt overal geld voor. Dit geld kun je uiteraard uitgeven aan de gebruikelijke zaken als kleding en je uitrusting, maar in TW2005 blijkbaar ook aan anabolen. Je kunt namelijk je statistieken laten stijgen door er een smak geld tegenaan te gooien. Nadat ik dat gedaan had bleek zelfs ik te kunnen winnen en na een paar gewonnen toernooien loopt je bankrekening goed vol. Na een wedstrijd of 6 heb je al dik een miljoen dollar waarmee je uiteraard weer betere stats koopt. Een tip voor beginners: geef al je geld meteen uit aan stats als power en accuracy, want daarmee maak je de meeste kans om te winnen. Ver slaan en nauwkeurig op de green komen zijn het belangrijkste bij golf.
Next articleXzibit schittert op en in NFL Street Previous articleSpiderman DS factsheet

Reacties van gebruikers

Avatar
Gebruiker 3996 | 17 november 2004 19:41 | #57507
de sport lijkt me niks maar het spel lijkt me wel OK Razz
Avatar
Gebruiker 2227 | 17 november 2004 20:51 | #57515
De sport zelf vind ik echt cool...

Owjha tiger woods is geen eens de beste meer...
Avatar
Gebruiker 2227 | 17 november 2004 20:51 | #57516
Game lijkt me trouwens ook tof
Avatar
Johan | 17 november 2004 21:25 | #57521
Wat een mooie "Hé you Pikachu" - Header!
Avatar
Gebruiker 3239 | 17 november 2004 21:32 | #57522
Golf is een onwijs mooie sport...je moet er alleen wel veel tijd in steken...

k doe het nu zo'n 2 maanden...

dit spel is trouwens DE shit
Avatar
Ajax | 17 november 2004 21:32 | #57523
HAHAHAHA dat filmpje in de intro Worship Worship
Avatar
Gebruiker 4489 | 18 november 2004 13:26 | #57552
beter als de 2004? heeft het zin als je deze koopt (en het intereseert me niet in de banen en spelers maar puur gameplay) als je 2004 dus al hebt...?
Avatar
aesop rock | 18 november 2004 13:31 | #57553
Ik mis 1 ding in de review, nl de meerwaarde tov TW2004. Die heb ik een paar maanden geleden voor 25 euro opgepikt en als ik deze review lees vraag ik me af of er noemenswaardige verbeteringen zijn.
Avatar
aesop rock | 18 november 2004 13:31 | #57554
Ah Joe had dezelfde vraaag... Smile
Avatar
GiHan | 18 november 2004 15:06 | #57564
We hadden golf op school, moesten we naar de golfbaan.
kwam die lul niet en stonden we daar een half uur voor niks Mad
opzich wel grappige sport.
Avatar
Paul S | 18 november 2004 16:06 | #57568
Ik heb TW2004 niet gespeeld, maar van wat ik heb gehoord zijn zitten de verschillen hem vooral in het Tiger Proofing, Tiger Vision (hulpmiddel bij putten), Bal Stance (je positie ten opzichte van de bal tijdens het slaan) en de Legend mode.
Avatar
Gebruiker 3239 | 18 november 2004 16:42 | #57575
50 blicks valt trouwens wel mee....fifa 2005 neemt er 70 in beslag...
Avatar
Djep | 18 november 2004 21:16 | #57627
idd kan je niet eens met iedere m-card spelen

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Tiger Woods PGA Tour 2005

Platform: Nintendo GameCube
Genre: Sports
Ontwikkelaar: EA Sports
Uitgever: Electronic Arts
Aantal spelers lokaal: 4
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: Onbekend

Screenshots