Asphalt: Urban GT Preview | 24 november 2004 17:55 | Auteur: Hans

Drie dagen geleden was het dan eindelijk zover, Nintendo lanceerde haar DS in Amerika. Bij de launch waren er gelijk een aantal games verkrijgbaar, waaronder drie van Ubisoft. Deze drie zijn: Rayman, de dating game Sprung en de racer Asphalt: Urban GT. Deze laatste game is niet alleen op de DS uitgebracht, ook de N-Gage mocht er aan geloven. De DS variant ligt dus sinds 21 november in de Amerikaanse winkels en de N-Gage versie had eerder deze maand haar release. De Asphalt game op Nokia’s handheld heeft al mooie cijfers binnen, het spel scoort overal minimaal een ruimvoldoende, met soms uitschieters van boven de 8,5. Erg mooie punten dus, maar kunnen we hetzelfde van de DS versie verwachten? Dat lees je in deze preview!

AsphaltLogo


Licenties
Tegenwoordig lijkt het wel of een racespel voldoende licenties moet hebben om een top game te kunnen zijn. Natuurlijk is het meer dan een leuke extra, wanneer je in een Ferrari rijdt is het natuurlijk een heel andere beleving dan wanneer je achter het stuur van een verzonnen ride te zit. Hoewel wij liever een goede gameplay zien zijn licenties altijd welkom. En Asphalt: Urban GT heeft voldoende licenties, Ubisoft heeft indrukwekkende automaatschappijen weten te strikken. Denk aan merken als Lamborghini, Jaguar en Hummer. In totaal zal Asphalt meer dan twintig verschillende, gelicenseerde auto’s bevatten. Ook met de tracks probeert ontwikkelaar GameLoft de werkelijkheid te benaderen. De circuits zullen namelijk gebaseerd zijn op enkele grote steden als New York en Parijs. Met de licenties zit het dus wel goed, maar hoe staat het met de gameplay? Lees verder..

AsphaltDS002 AsphaltDS003 AsphaltDS005
Klik op de screenshots om ze te vergroten.


Gameplay
Asphalt: Urban GT is een simpele arcade racer en dit is goed terug te zien in de controls. De D-pad wordt gebruikt om te sturen en met andere knoppen kun je gas geven, remmen of een turbo-boost inzetten. De game maakt het mogelijk om de controls te veranderen, je kunt dus zelf bepalen welke knop een bepaalde functie moet hebben. Alleen het touch screen kan niet ingesteld worden voor de controls, dat scherm is namelijk bedoeld voor de menu’s en kaarten. En dat is eigenlijk wel jammer, er wordt niet veel gebruik gemaakt van het touch screen. Waar in Ridge Racer DS het onderste scherm gebruikt wordt om de auto’s te besturen, blijft het bij Asphalt dus slechts bij het navigeren in de menu’s en het kunnen zien van plattegronden van de tracks. GameLoft kan en moet meer doen met het touch screen van de DS. Maar goed, dat neemt natuurlijk niet weg dat het spel nog steeds goed kan zijn. Misschien zijn de controls wel goed zo en speelt juist Ridge Racer helemaal niet fijn. We zullen zien..

Net als in de Burnout serie kun je ook in dit spel nitro krijgen door extra veel risico te nemen. Slippen in bochten, tegen voorwerpen opbotsen of net langs een andere auto rijden.. door dit soort activiteiten krijg je de mogelijkheid om boosts in te zetten. Met die boosts kun je natuurlijk harden gaan, waardoor je weer scherpere tijden neer kunt zetten. En eigenlijk zijn die boosts ook wel nodig, want zonder ze wordt het wel heel moeilijk om de career mode uit te spelen.

Enkele modi

Instant play: in deze mode moet je een race rijden in een willekeurige auto en op een willekeurige tracks.

Road challenge: een reeks van races tegen computer-gestuurde tegenstanders die onderverdeeld zijn in een bepaalde klasse.

Free ride: deze mode lijkt op de road challenge, alleen gaat het in dit geval om een enkele race waar je zelf het circuit en de auto kiest.

Time attack: hier rijd je niet alleen een race tegen jouw tegenstanders, maar ook tegen de klok.

Cop chase: ken je Need for Speed III: Hot Persuit nog? Daar zat namelijk een soortgelijke mode in, waarin je ook als politie enkele auto’s moest stoppen. Wanneer een ontsnappende auto binnen een bepaalde afstand van jou blijft is het mogelijk om hem aan te houden. De NfS versie was erg leuk, hopelijk heeft GameLoft hier wat leuks van gemaakt.

AsphaltDS001


Graphics
Op de N-Gage zag Asphalt er al goed uit, maar op de DS zijn de graphics nog beter. De Dual Screen is natuurlijk een stuk krachtiger dan de N-Gage, maar er wordt echt goed gebruik gemaakt van deze grafische kracht. Over de framerate valt ook niet te klagen, het spel loopt met 60 frames per seconde. De enige andere DS launchgame die dit ook haalt is Spider-Man 2. De graphics en de framerate zorgen er voor dat het gevoel van snelheid zeker aanwezig is, dit was goed terug te zien op de verschenen filmpjes. Dit snelheidsgevoel wordt nog maar eens benadrukt door de schuddende camera die je ziet wanneer je een boost inzet, weer een beetje à la Burnout dus. Uiteraard verschilt het per auto hoe de snelheid wordt beleefd, een Hummer is nou eenmaal niet zo snel als bijvoorbeeld een Lamborghini..

AsphaltDS004 AsphaltDS008 AsphaltDS007
Klik op de screenshots om ze te vergroten.


Conclusie
Al met al lijkt Asphalt: Urban GT een leuke fun racer te worden. De sterke graphics en de framerate zorgen er voor dat het gevoel van snelheid goed aanwezig is en dat is altijd een pluspunt bij een race game. De modi zien er interessant uit, vooral de cop chase mode kan erg leuk worden. Helaas wordt er niet veel gebruik gemaakt van het touch screen, terwijl dat de DS zo bijzonder maakt. Of Ridge Racer DS met haar touch screen besturing beter is dan Asphalt weten we niet, we moeten nog maar zien hoe de besturing van Ridge Racer uitpakt. Wat we van de laatstgenoemde game verwachten lees je binnenkort in Arnolds preview.

Ondertussen komen de eerste beoordelingen uit Amerika al binnen, de cijfers die Asphalt tot nu toe heeft gekregen vallen toch lichtelijk tegen. Gemiddeld haalt het spel een kleine zeven, wat natuurlijk niet slecht is. Toch hadden we wat meer verwacht van deze fun racer. Maar goed, het blijven meningen..
Next articleDetails over Resident Evil 4 Previous articleMiyamoto spreekt

Reacties van gebruikers

Avatar
Gebruiker 2186 | 24 november 2004 18:33 | #58418
Mij lijkt het een boemdigidigi lauwe game maar hij scoort nie egt goe... Mad maar da is voor mij geen reden om hem nie te kopen.
* die screen met die hummer = ownage*
Avatar
Lennart | 24 november 2004 18:37 | #58419
Tja, op het eerste gezicht leek deze game mij ook niks, maar na het zien van het eerste filmpje was ik toch wel vrij geintresseerd! Alleen jammer dat de cijfers nu zo tegenvallen..Lekkere preview trouwens Biertje? !
Avatar
Gebruiker 4630 | 24 november 2004 18:43 | #58420
ik zit nog erg te twijflen tussen die twee.... Weird
Avatar
Gebruiker 3182 | 24 november 2004 19:37 | #58423
Ik denk dat ik Ridge Racer ga halen, deze sla ik over Smile

Goeie preview trouwens Hans!
Avatar
Erich | 24 november 2004 20:56 | #58446
Mario kart for me! Sim-race spellen zijn niks voor mij.
Avatar
Naruto-fan | 24 november 2004 21:19 | #58452
@ Alpha: Ckers, just gimme Mariokart and I'm happy!
Avatar
Gebruiker 4664 | 25 november 2004 14:57 | #58504
Ziet er opzig wel vet uit... moet nog ff denken of ik deze ga nemen.... Weird Weird Weird Weird Weird Weird Weird
Avatar
Joost | 25 november 2004 15:12 | #58512
Game lijkt me niks, realistische racers hebben me nooit aangesproken.
Avatar
smash master | 25 november 2004 19:40 | #58559
Deze is ook ni egt realistisch, maar is een arcade racer, en die zn ni egt realistisch a la gran turismo Omnomnom

Deze game lijkt juist vet vooral de gameplay Very Happy
Avatar
Joost | 25 november 2004 19:46 | #58560
Realistisch dus ja.

Mario Kart is onrealistisch.
Avatar
Gebruiker 2685 | 09 december 2004 21:08 | #59860
game is besteld vandaag....
Avatar
Gebruiker 2685 | 06 januari 2005 14:58 | #62462
game is al eventjes binnen en ik vind hem erg leuk Smile
Avatar
metroid hunter | 15 januari 2005 12:44 | #63619
hij lijkt mij ook heel cool!!!

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Asphalt Urban GT

Platform: Nintendo DS
Genre: Racer
Ontwikkelaar: Ubisoft
Uitgever: Ubisoft
Aantal spelers lokaal: 4
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 11 maart 2005

Screenshots