Madden NFL 2005 Preview | 26 november 2004 23:31 | Auteur: Joost

Het is weer zover. Electronic Arts, 's werelds meest succesvolle spellenmaker, zag zoals elk jaar weer brood in een complete update van al haar sporttitels. Vergeet Fifa 2004, Tiger Woods 2004, NHL 2004, NBA Live 2004, Nascar Thunder 2004 en natuurlijk Madden NFL 2004. Want ja, spelersnamen, shirtjes, golfclubs, basketballen, ijshockey pucks, auto’s, sportonderbroeken, en helmen van een jaar oud zijn natuurlijk passé en uit de tijd in een één maand van 2005 verwijderde periode. Dat moet voor iedereen duidelijk zijn. Toch? En dus zul je binnen zeer korte tijd de schappen van élk game-platform overladen zien met nieuwe EA sporttitels, of deze nou BIG of gewoon oud en vertrouwd zijn. Één van die spelplatformen die ook moet geloven aan EA’s geldklopperij is de nog maagdelijke, vrij van invloeden uit de grote boze buitenwereld zijnde, Nintendo Dual Screen. De eerste, maar zeker niet laatste kennismaking met Eletronic Arts, was de launch game Madden NFL 2005. Lees snel verder voor M-Gaming’s voorlopige oordeel over deze game.

14" rel="external">14


American Football heeft zich nooit comfortabel tussen het andere Europese sport assortiment weten te vestigen. Nee, deze brute sport voor grote, brede mannen in strakke nichtenpakjes vond en vindt enkel en alleen gretig aftrek bij het Amerikaanse volk. Dat games van desbetreffende sport nooit de kassa hebben doen overstromen, magazijnhouders tot wanhoop hebben gedreven, of verkooprecords hebben gebroken in Europa is dan ook niet verwonderlijk. Lief dat EA het toch telkens maar weer probeert, en dus moeten ook wij, ‘de achtergestelde’ gamers, binnen enkele maanden aan deze titel geloven.

Lekker beuken

‘Play Now’, ‘2 Player’, ‘Game Modes’, ‘My Madden’ en ‘Extras’ zijn de modes waaruit de speler kan kiezen op het moment dat hij zich in het titelscherm bevind. De mode die natuurlijk direct in het oog springt is de ‘Play Now’ modus. Spelers die hiervoor kiezen, wat overigens niet via het touchscreen maar via de D-Pad en de A-knop gebeurd (deze keuze is ongetwijfeld uit tijdsdruk voortgevloeid), worden in het ‘kies-je-team’ scherm geworpen. Het onderste scherm toont hierbij de verschillende teams waar jij voor jezelf, en natuurlijk voor je tegenstander een weloverwogen keuze uit moet maken, en het bovenste scherm brengt je de broodnodige info over desbetreffend team. De wedstrijd kan van start na de gebruikelijke coin toss en na de opstelling van je team. Zoals te verwachten viel toont het onderste scherm je een topdown 2D view van het speelveld inclusief alle spelers, terwijl je op het bovenste scherm het veld kunt beloeren in alle pracht en praal van 3D. Of nouja, pracht en praal is misschien niet een juiste omschrijving. Tippen aan N64 graphics doet de game op geen enkel moment, en alles ziet er nogal afgeraffeld en leeg uit. Het voordeel hiervan is dat het beeld uitermate vloeiend loopt. Hoe hectisch de actie ook wordt, op geen enkel punt dropt de framerate onder 60hz.

6" rel="external">6De styluspen

Daar de styluspen het af laat weten in het titelscherm, is hij gelukkig wél ingame geïntegreerd. Om tijdens het spelen van een wedstrijd je team (je bestuurt dus niet de afzonderlijke spelers) op een hele andere tour te laten botsen en beuken, druk je simpelweg op het icoon dat bij die formatie of taktiek aansluit. Een tik op het touchscreen (of op de A button) laat de bal stoppen met bewegen, waarna je ‘m in een andere richting zijn weg kan laten vervolgen. Iets waarvoor je het touchscreen verder gebruikt is de ‘ball kick’. Hoe dit in zijn werk gaat is vrij simpel, allereerst zie je op je scherm een horizontale meter verschijnen die noestig en wild heen en weer beweegt. Uiteraard geeft dit aan in hoeverre de bal zich naar links of rechts verplaatst. Een tapje op het scherm brengt de meter tot stilstand. Dit trucje wordt hierna herhaald, maar dan logischerwijs met een verticale meter.

Conclusie

Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik nou niet bepaald warm loop voor deze game. En dat geldt waarschijnlijk ook voor jou. American Football leeft nou eenmaal niet in Nederland, jammer, niets aan te doen. Aangezien gamers nou eenmaal spellen willen met onderwerpen die ze in zekere mate aanspreken, wordt het speelplezier van Madden voor Europeanen zo ongeveer gehalveerd. Het is niet anders. Ik zou bijvoorbeeld ook nooit een paard rij game gaan spelen, hoe goed die ook zou mogen zijn. Maar goed, ik dwaal af. Waar het in deze conclusie om gaat: is deze aanschaf waardig? Ja zeg ik dan tegen de hardcore American Football fans. Nee tegen de rest. Want ja, de reviews zijn niet bepaald enthousiast over deze Madden. Het geheel laat gewoon een te afgeraffelde indruk achter (wat begrijpelijk is aangezien de Development Kits redelijk laat werden verspreid door Nintendo). Volgend jaar beter Electronic Arts.

4" rel="external">4


Trailers:

Movie 1
Movie 2
Movie 3
Next articleNieuwe Prince of Tennis screens Previous articleVier nieuwe NES-classics

Reacties van gebruikers

Avatar
Naruto-fan | 27 november 2004 06:35 | #58695
Deze game lijkt me nou niet echt geweldig, mja EA he, goed voor de massa... Wel een goede preview!
Avatar
tobiasje | 27 november 2004 10:34 | #58702
......saai......
Avatar
metroid hunter | 16 januari 2005 19:08 | #63832
yep saai

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Madden NFL 2005

Platform: Nintendo DS
Genre: Sports
Ontwikkelaar: Electronic Arts
Uitgever: Electronic Arts
Aantal spelers lokaal: 2
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: Onbekend