Pokémon Dash Preview | 10 december 2004 20:11 | Auteur: Joost

Ondanks het feit dat Pika en zijn maten het lieten afweten bij de Amerikaanse launch, maken ze wel tegelijkertijd met de release van de Dual Screen hun opwachting in het land van de rijzende zon. Geheel tegen de verwachting in (kuch) is deze game, Pokémon Dash genaamd, wederom een spin-off van het oorspronkelijke Poké principe. Met het gegeven dat dit spel een race game is wordt weer een geheel nieuwe weg ingeslagen, en misschien weet het spel al die hongerige Pokémon fans zoet te houden tot de komst van Pokemon Pearl and Pokemon Diamond. Je leest het voorlopige oordeel in deze preview.

viewerscreen" rel="external">viewerscreen


Pokémons wortels reiken diep. Al in 1996 werden zonder gehype en veel lawaai Pokémon Red en Pokémon Green (die later in het westen werd uitgegeven onder de naam Pokémon Blue) uitgebracht in thuisland Japan. Dat deze games werden beschouwd als de beste spellen verkrijgbaar voor de Game Boy was niet verwonderlijk. Onder het schijnbaar simpele uiterlijk ging namelijk een hele diepe, gecompliceerde, en bovenal zeer vermakelijke RPG schuil die énorm veel verkocht. Na Red en Green/Blue verschenen nog een aantal RPG’s, waarvan Fire Red en Leaf Green, twee re-makes van Pokémon’s debuut de meest recente zijn. Toch werd bij Pokémon vooral de toon gezet door het reusachtige aantal spin-offs die op de markt werden gedumpt. Zo hebben we o.a. al in de huid van een Poké-fotograaf mogen kruipen, konden we mensen vermaken met onze vecht kunsten in een enorm stadium, en hebben we persoonlijk met die kleine, gele rat mogen spelen in ‘Hey You Pikachu’. Nu vond Nintendo het dus tijd om de Pokémon licentie wederom uit de kast te trekken en hem te lenen aan een race, of nouja, ren game.

Op en top touch screen

Een ren game dus ja. Iets als dit hebben we al eerder kunnen zien in ‘Mad Dash Racing’, een redelijk brakke game exclusief voor Microsoft’s Xbox. Iets waardoor Pokémon Dash zich in ieder geval al bij voorbaat onderscheid van die game is de unieke besturing. Je geeft namelijk aan door met je styluspen, thumbtrap, steen, of wat dan ook in een richting te schuiven waar je heen wilt gaan. Hierbij dien je overigens wel constant te schuiven over het touchscreen, om zo de snelheid van het wezen wat je onderhanden neemt op pijl te houden. Bij het rennen moet je overigens ook rekening houden met de ondergrond waar je je op begeeft. Stenen laten je Pokémon voortbewegen op full speed, terwijl bos, lava, water en moeras je diertje flink wat snelheid laten inleveren. Gelukkig maken bepaalde power-ups die je her en der op de banen aantreft je immuun voor deze ongein, waardoor je zo snel als mogelijk is bij de checkpoints kunt komen. De parkoersen zijn namelijk redelijk non-lineair, en soms brengt een lava poel of shabby moeras je sneller bij een check-point dan die duffe, stenen weg.

viewerscreen" rel="external">viewerscreen


Je hoeft trouwens niet alleen de benenwagen aan te spreken om te racen. Op de parkoersen zullen namelijk ballon power-ups te vinden zijn die je het land voor het vanuit birdview bekeken luchtruim laten verwisselen. Zeer handig om je sneller dan je tegenstanders voort te bewegen dus. Het nadeel van dit vlieg-aspect is dat de checkpoints niet meer zichtbaar meer zijn op je map (het enige wat je krijgt is een vage hint), en je dus op de gok of op kennis moet landen op de goede plekken, een proces dat je kunt versnellen door je twee ballonnen lek te prikken (kijk uit dat je dit niet te vroeg doet, een hoge val levert je een paar seconden verlamming op). Hierbij moet je trouwens zorgen dat je op de juiste grondsoort land. Lava, diep water of whatever, bossen leveren je een penalty op.

GBA Pokémon importeren

Een leuke feauture van Pokémon Dash is dat je je Pokémon van Fire Red, Leaf Green, Ruby en/of Saphire kunt importeren nadat je de 25 levels van de ‘standaard mode’ hebt gehaald. Een gemiste kans is dat je ze niet in de races kunt gebruiken, wél wordt je Pokémon team getransformeerd in een ‘Special Cup’, alwaar de levels van je ongedierte bepalen hoe lang je over een track mag doen.

viewerscreen" rel="external">viewerscreen


Graphics & Geluid

Om het nog mild uit te drukken: de graphics van Pokémon Dash zijn bagger. Ik hou er niet van om om dingen heen te draaien. Zoals iedereen weet is de DS prima in staat tot het produceren van prachtige, N64 overtreffende 3D beelden. In Pokémon Dash zijn in-game alleen de Pokémon waarmee je racet in 3D te aanschouwen, de omgevingen zijn 2D á la de oude mode 7 SNES games. Ook het geluid zal geen monden doen openvallen. De achtergrond deuntjes zijn eenvoudig en Pikachu’s (waar je het grootste deel van het spel mee speelt) gegil begon mij in de trailers in ieder geval al op m’n zenuwen te werken.

Conclusie

Nu is deze Pokémon game niet bedoeld als blockbuster voor deze generatie handhelds. Wat het wel is, is een zeer vermakelijk, luchtig, maar op sommige punten toch diepgaand spelletje (volgens de mensen die hun handen al om de Japanse versie hebben mogen leggen tenminste). Het oorspronkelijke race genre wordt geïnjecteerd met een flinke hoeveelheid Pokémonness, en het resultaat is een grappige ren en vlieg game, zonder denderende visuele aspecten of geweldig geluid, maar wél met zeer vermakelijke en originele gameplay. En voor de mensen met een geïmporteerde DS die tevens Pokémon fan zijn: Pokémon Dash moet in maart in de VS verschijnen, Pika Pika!!

logo" rel="external">logo


Trailers:

Klik hier voor trailer 1
Klik hier voor trailer 2
Klik hier voor trailer 3
Klik hier voor trailer 4
Klik hier voor trailer 5
Next articlePrince of Tennis reclame Previous articleNDS sales na 3 dagen.

Reacties van gebruikers

Avatar
Gebruiker 2536 | 12 december 2004 20:52 | #60074
Lijkt me op zich wel een coole game.
Avatar
jordyy | 12 december 2004 21:40 | #60077
lijkt me vermoeiend om telkes streepjes te tekenen op de touchscreen.. om die pikachu te sture
Avatar
Michiel | 12 december 2004 21:59 | #60078
Mooie preview, maar ik dig dit soort uitmelk troep niet echt. Geef mij Mario Kart maar als dé racer op de DS.
Avatar
Gebruiker 1371 | 13 december 2004 09:51 | #60093
is mario kart geen uitmelkerij dan? Mja dit spel lijkt me wel leuk als hij in de graaibakken ligt Razz
Avatar
Erich | 13 december 2004 15:53 | #60126
Van mario kart zijn 4 delen... en op de misschien wat teleurstellende Mario kart double dash zijn het topspellen. Ik persoonlijk vind mario kart double dash een prima spel maar ik ben werkelijk waar verslaafd geweest aan mario kart en dat heb ik met de latere mario karts jammer genoeg niet gehad. Ik hoop trouwens dat mario kart DS meer op Mario kart 64 lijkt dan op double dash. Mario kart owned.
Avatar
Gebruiker 1541 | 13 december 2004 16:48 | #60134
vind super circuit boring...
Avatar
C-Man | 13 december 2004 19:04 | #60143
me 2
Avatar
Joost | 13 december 2004 19:11 | #60144
Cool, maar bewaar die reacties maar voor de Mario Kart DS preview.^ ^
Dit stukje gaat over Pokémon. Smile
Avatar
Gebruiker 4486 | 14 december 2004 10:18 | #60193
pokémon is niet meer hoe is het is geweest... ik hoop nog altijd op een online achtig pokemon blauw/rood Very Happy

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Pokémon Dash

Platform: Nintendo DS
Genre: Racer
Ontwikkelaar: Nintendo
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 4
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 2005

Screenshots