Baten Kaitos: Eternal Wings And The Lost Ocean Review | 18 april 2005 13:29 | Auteur: Squeenix

Baten Kaitos: Eternal Wings And The Lost Ocean (pagina 2)
Magnus
De wereld van Baten Kaitos draait om de zogenaamde “Magnus”. Eigenlijk alles in deze wereld kan je bereiken door deze speelkaarten handig te gebruiken. Je leest het inderdaad goed; speelkaarten. Magnus zijn namelijk kaarten waarin de Mana-essentie van elk voorwerp in de wereld opgeslagen kan worden en vervolgens weer kan worden gebruikt. Op verschillende delen van de wereld kan je je blanco Magnus vullen met de essentie van allerhande voorwerpen, om deze vervolgens te gebruiken in je queeste. Enkele voorbeelden; je praat met een meisje die dol lijkt te zijn op lekker sappige bergappels, je loopt vervolgens naar een kraampje toe waar dit godenfruit te verkrijgen is. Je slaat vervolgens de essentie van de appels op in je Magnus en je kan deze aan het meisje geven, wat je een item oplevert. De Magnus zijn echter, zoals zoveel dingen in het leven, constant in beweging en veranderen na verloop van tijd. Op een gegeven moment had ik de essentie van melk opgeslagen in mijn Magnus. Om een waardevol item los te krijgen bij een vrouwtje had ik echter yoghurt nodig. Na een uur lang te hebben gezocht naar dit spul, kwam ik erachter dat mijn melk veranderd was in yoghurt. Enige tijd later was dit echter ook voorbij en moest ik genoegen nemen met een stuk kaas. De lekker druiven die je eerste gebruikt om je levenspunten aan te vullen, veranderen in wijn en even later is het azijn geworden. Op een van je vele reizen loop je op het wolkendek waar een iets te groot gat je weg ernstig belemmert. Een blanco Magnus en een bezoek aan een wolk-makende-machine later en je kan je reis weer vervolgen. De mogelijkheden zijn eindeloos, zo lijkt het. De Magnus zal je echter hoofdzakelijk gebruiken in de battles, waar je ook de meeste speeltijd zal vertoeven. Je hebt offensieve Magnus in hoedanigheden als zwaarden, magicspells en de zogenaamde finishing moves. Zodra jij aan de beurt bent, is het zaak om zo snel mogelijk je kaarten op te leggen om je tegenstander zo pijn mogelijk te doen of een medestrijder iets van zijn/haar HP terug te geven. In de defensieve ronde is het de bedoeling dat je de aanvallen van je tegenstander(s) pareert met kaarten als schilden en sommige spells of wapens die eveneens een defensieve functie hebben.

viewerscreen


Het battlesysteem werkt over het algemeen zeer prettig, maar er zitten wel enkele haken en ogen aan, die na een flinke tijd voor behoorlijk wat frustratie kunnen zorgen. Als je in de aanval bent en je wilt een partymember healen, dan staat de cursor automatisch ingesteld op je tegenstander, je zal op de “L”knop moeten drukken om de cursor naar je maten te verplaatsen. Dit systeem is je niet meteen even duidelijk en vooral in het begin zal je onbedoeld nog wel eens je tegenstander een stuk van zijn gezondheid teruggeven. Vervloekingen en verwensingen die je je ergste vijand nog niet toegooit zijn het gevolg. Ook worden de kaarten willekeurig uit je deck door de computer naar je hand gedeeld, waardoor je soms niet met de juiste kaarten in een ronde zit. Als je aangevallen wordt, heb je maar heel weinig tijd om snel je kaarten uit zoeken om jezelf te beschermen, hierdoor mis je vaak de eerste aanval, waardoor je dus onnodig schade incasseert. Verder zit het battlesysteem prima in elkaar; de eerdergenoemde problemen kan je zelf verhelpen door een goed gebalanceerd deck in elkaar te zetten. Je heb zelf de controle over elke kaarten je in je pak met kaarten stopt waarmee je gaat spelen. Het is dus de bedoeling om een goede balans te vinden in offensieve en defensieve kaarten. Zoals je op de screens wel kan zien, zijn de meeste kaarten ook voorzien van een nummer, welke in de hoek van een kaart zit. Je kan je aanval of verdediging extra kracht geven door deze nummers handig te gebruiken. Een klein voorbeeld: als je twee aanvalskaarten oplegt met de eerste die het nummer 3 heeft en de volgende nummer 4, dan zal het een zogenaamde “straight” heten, waardoor je aanval meer schade doet. Je kan in het begin maar een schamele twintig kaarten in je deck stoppen, maar zodra je “Class Level” stijgt, krijg je meer ruimte in je deck en kan je meer kaarten toevoegen. Je kan ook kaarten combineren om speciale aanvallen mogelijk te maken. Met ruim duizend verschillende Magnus in het spel, zal je niet snel uitgekaart raken.

viewerscreen


Bloedmooi voor ogen en oren
Met de inhoud zit het dus meer dan goed en ook over de presentatie heb ik maar weinig te klagen. De wereld van Baten Kaitos is werkelijk bloedmooi in al zijn facetten. De omgevingen zijn pre-rendered, maar dit zijn waarschijnlijk wel de mooiste “statische” omgevingen die ik ooit in een game heb mogen aanschouwen, je krijgt namelijk echt het gevoel dat de wereld leeft waarin je je begeeft. Watervallen ruizen, de wind speelt zachtjes met de bladeren aan de bomen en elk persoon in de wereld doet zijn eigen ding. Ik ben meerdere keren een gestopt met het verkennen van mijn omgeving, puur en alleen om even van de prachtige plaatjes te genieten. De wereld van Baten kaitos is kleurrijk: in het begin zal het je misschien wat onwennig overkomen, maar al zie je de zeldzame grafische charme die de game te bieden heeft. Je zou de wereld nog het beste kunnen omschrijven als een zomers schilderij van Cezanne in combinatie met een oosters sprookje. Ook de grafiek en de animaties van de karakters mogen er zijn en helemaal in de gevechten. Ja zal menig keer een zucht van verwondering slaken als je personages een allesvernietigende aanval doen die er keer op keer weer fantastisch uitziet. Op het vlak van de graphics heb ik weinig aan te merken, maar de werkelijke parel van de game moet ik nog bespreken; dit is namelijk de meer dan geweldige soundtrack die de game begeleidt. De muziek in een RPG is voor mij van wezenlijk belang om een geloofwaardige ervaring te creëren en BK slaagt op dit vlak met vlag en wimpel. De muziek is gevarieerd, van rustige viooldeuntjes tot opzwepende orkestrale stukken en elk muziekstuk pas uitermate goed bij de omgeving waarin je je begeeft. Tot nu toe was de legendarische Square-game Chrono Cross diegene die nog steeds de prijs voor beste soundtrack ooit in een videogame te pakken heeft, maar Baten Kaitos doet een zeer professionele gooi naar deze titel. BK mist nog iets de finesse van de eerder genoemde titel, maar hij komt zeer dicht in de buurt en dat is een compliment van formaat. Een klein smet op het sound-gedeelte is de voice-acting in de game. De stemmen van de hoofdrolspelers klinken goed, maar vooral buitenstanders lijken ingesproken te zijn door matige B-stemactuers die na een avond flink doorhalen “nog even” de stemmen voor hun personages in moesten spreken. Je kan de stemmen in het menu op elk moment uitzetten, wat een voordeel is, aangezien je dan nog meer van de soundtrack kan genieten.

viewerscreen


Aan al het goede komt een eind…
Het mag onderhand wel duidelijk zijn dat ik zeer onder de indruk ben van deze game. Ik heb hem in een ruk uitgespeeld, maar hij was het elk moment waard. Mijn relatie is bijna op de klippen gelopen doordat ik de game hoe dan ook zo snel mogelijk uit wilde spelen. Baten Kaitos is een wonderlijke trip die je zeker een keer in je leven wilt meemaken. Een klein aantal minpunten kan niet voorkomen dat deze titel glanst van de kwaliteit. Het verhaal is misschien niet het beste wat je zal meemaken, meer het is wel dermate goed dat je de hele rit van een ruime 50 tot 60 uur uit zal willen zitten. Ik kan met recht zeggen dat Baten Kaitos op het moment de beste RPG is die de Cube te bieden heeft, naar mijn mening. De titel mist misschien het klassieke SNES-gevoel van Tales of Symphonia of de humor van Paper Mario: The Thousand-Year Door, maar als contragewicht biedt Baten Kaitos een meeslepend verhaal, een uiterst ingenieus en goed doordacht battlesysteem, een bijna perfecte muzikale begeleiding en een wonderlijk mooie wereld waar je maar al te graag je tijd doorbrengt. Baten Kaitos is mijn geduld meer dan waard geweest en het is inderdaad de topper geworden waarvan ik hoopte dat het zou worden. Ze zeggen wel eens dat een plaatje meer zegt dan duizend woorden, dus ik wil graag afsluiten met een plaatje die wel moet uitdrukken wat ik van deze titel denk. Is dat inderdaad het geval, dan heb ik deze review voor niets gemaakt, maar dat risico loop ik van harte.

viewerscreen

9
N1-score
Next articleMadden 2006 Screens Previous articleBoxshot Vicarious Visions' Madagascar

Reacties van gebruikers

Avatar
Wauzhur | 18 april 2005 13:33 | #74435
Dit spel lijkt me dus echt geweldig gaaf! Ik denk dat ik Baten Kaitos maar ga kopen. Goede review trouwens!
Avatar
Erich | 18 april 2005 13:45 | #74437
Lijkt me echt een must have deze Yummy
Avatar
Gebruiker 2372 | 18 april 2005 13:58 | #74438
het ziet er supermooi uit maar dat kaartensysteem weerhoudt mij ervan om het spel te gaan kopen. Kent iemand dit systeem?
Avatar
Squeenix | 18 april 2005 14:01 | #74439
Lees de review eens goed door zou ik zeggen Very Happy
Avatar
Michiel | 18 april 2005 14:07 | #74440
In je conclusie meld je dat je het de beste RPG op de 'Cube vindt, maar bedoel je daarmee ook beter dan Skies of Arcadia (wat ik een van de beste games ooit vind)?
Avatar
Johan | 18 april 2005 14:08 | #74441
En ook beter dan ToS, wat ik de beste vind Very Happy ?!

Verder een puike review Worship
Avatar
Squeenix | 18 april 2005 14:21 | #74442
@ Michiel: Eerlijk gezegd deed SoAL me weinig; ik heb de game veel ereder al meerdere keren dorgespeeld op de DC, ik denk dat dat de beleving op de Cube iets minder voor mij maakte. Een puike game hoor, maar geen all time klassieker van mij
Avatar
Pieter | 18 april 2005 14:55 | #74446
Deze game lijkt me zeer cool en ik ga hem ook zeker halen als ik weer eens de tijd heb voor een RPG. Het enige nadeel is dat ik nog nooit heb gebattled met een kaartsysteem, maar misschien vind ik het wel heel erg leuk...
Avatar
Gebruiker 5010 | 18 april 2005 15:03 | #74448
nice Very Happy . hele mooie review, heb nu alleen geen geld voor dit spel, lijkt me echt fantastisch.
Avatar
BattleNetwork | 18 april 2005 15:48 | #74451
Skies of Arcadia vind ik echt abnormaal vet...
Maar Baten Kaitos is ook echt super! Ik vraag me af welke ikz elf nu beter vind Razz .

En dit kaartsysteem is zwaar vet Smile
De muziek is idd mega geweldig!
Enz enz..

naar mijn mening is dit wel een 93 minstens waard maar goed Razz .

EDIT:
Ik vind btw het verhaal nergens iets laten vallen... Ben een ervaren RPG speler en ik moet zeggen dat dit verhaal stukke beter is als veel RPG's diek gespeeld heb. Er gebeuren heel veel dingen de je niet ziet aankomen en alles past in elkaar.

En over de voice acting... Ik vind de stemmen van de acteurs perfect bij de mensen passen, het enige minpunt aan de voice acting is dat het soms idd beetje minder klinkt. Maar ik vind het nog steeds een zeer goede voice acting.
Avatar
DarkLord_Pim | 18 april 2005 16:12 | #74454
Het lijkt me een leuk spel.. Ik heb al lang voordat deze game uitkwam,, filmpjes gezien die me erg meevielen. Goede voice-acting, muziek en de graphics. Maar laatst ben ik me toch geschrokken van de voice-acting. Ze hadden het opnieuw gedaan met andere acteurs en dat was echt slecht gedaan. Dat heeft me erg teleurgesteld en heb ik geen zin om hem te halen.
Avatar
Gamer_Rick | 18 april 2005 16:30 | #74457
ik vind hem iets meer waard maar een nice review _O_
Avatar
Gebruiker 5180 | 18 april 2005 17:31 | #74470
Dit is niet mijn soort spel maar ik hoop dat het 1 kaskraker word om de ngc nog wat hoop te gefen.
Maar zul je net zien word het een kas kraker dan word het ook geport naar de ps2 was ook zo met re4
Avatar
Gebruiker 3621 | 18 april 2005 17:40 | #74475
Dit is echt de beste game aller tijden Worship , het is zelfs nog beter dan Tales of Symponia Very Happy .
Avatar
Johnny | 18 april 2005 19:27 | #74484
JE KAN DE VOICE ACTING OOK UITZETTEN!!!!!!!!!

edit michiel de v: een keer is genoeg.

Inderdaad, ik citeer: "Je kan de stemmen in het menu op elk moment uitzetten, wat een voordeel is, aangezien je dan nog meer van de soundtrack kan genieten."
Avatar
Johnny | 18 april 2005 19:44 | #74486
sorry Razz
anders valt t nie op want iedereen zit t spel af te kraken op de voice acting, zonder jouw review gelezen te hebben Crying
Avatar
Willem B. | 18 april 2005 20:13 | #74490
Mooie review, alle aspecten van de game lijken me onder handen genomen. Top! Leuk ook die laatste foto, dat maakt het wat persoonlijker Hahaha
Avatar
Tom | 18 april 2005 20:15 | #74492
Skies of Arcadia was houterig en soms tergend sloom van tempo.
Avatar
Maniack | 18 april 2005 20:40 | #74495
En nu wil ik graag weten welke tandpasta Michiel de V gebruikt! Mad
Avatar
Gebruiker 3311 | 18 april 2005 21:21 | #74510
Kijk hier voor
ruil ik wel mij paper mario 2 wel
Avatar
BattleNetwork | 18 april 2005 22:34 | #74518
ben ik dan de enige die de voice acting juist goed vind Weird Weird
Boeie dat het soms wat houterig klinkt, ik vind dat zonder de voice acting je gewoon veel mist in de game.. Ze hadden die functie eruit moeten laten dat voices uit kunnen...
Avatar
Timo | 18 april 2005 22:38 | #74519
Stemmen zijn te cool (ik heb ze dan nog wel nooit in deze game gehoord, maar hoe slecht het ook is, het is lacheuh Razz )
Ze geven eeen character de diepgang die het moet hebben, meestal. In ToS bjvoorbeeld komt Lloyd+stem veel grappiger en leuker over dan als er geen stemen zouden inzitten, dan was hij imo maar een saaie fake-stoere kutgast...
Avatar
Pikachu | 19 april 2005 00:06 | #74526
Lance Bass in Kingdom Hearts si teh pwn, *N Sync is hot! Vond voice acts in KH wel kewl, omdat kids weten hoe het moet.
Avatar
Pieter | 19 april 2005 11:02 | #74531
De beste voice-acting die ik ooit heb gehoord moet wel Resident Evil 4 zijn. De acteurs zijn goed en de stemmen horen ook echt bij de karakters, zonder voice-acting was deze game een stuk minder geweest.

Het kan dus wel, hopelijk komt deze game in de buurt (qua hoofdpersonen dan, want de bijfiguren zijn blijkbaar bagger).
Avatar
Gebruiker 1541 | 19 april 2005 14:20 | #74543
leuke game alleen is disc 2 kappot -_-'

tof die foto btw Razz
Avatar
BattleNetwork | 19 april 2005 15:35 | #74558
das kut als disc 2 kapot is..
Ik heb ook een probleem.. bij Zosma Tower Basement gebeurt er iets niet wat wel zou moeten gebeuren en kan dus niet verder Weird Weird .
Avatar
Gebruiker 3311 | 21 april 2005 21:45 | #74941
is dit spel al tekoop ?
Avatar
Joost | 21 april 2005 21:56 | #74942
Ja.
Avatar
Gebruiker 4503 | 22 april 2005 09:37 | #74960
Goeie review maar eem 70 was meer op zijn plaats geweest! Kaart systeem is echt te moeilijjk voor woorden.
Avatar
Gebruiker 2875 | 22 april 2005 13:21 | #74975
jammer dat het een rpg is, anders had ik hem gekocht Smile
Avatar
BattleNetwork | 22 april 2005 18:40 | #75030
@Solitait
Moeilijk? Het is juist heel toegankelijk en zeer goed uitgewerkt..

Hoe durf je deze game een 70 te geven omdat je of een super laag IQ hebt of de hele opzet verkeerd begrepen hebt...

Beste kaartsysteem ooit dit gek Razz .

En @ Boudewijn...
Waarom koop je geen RPG's? Beste genre wat er is man Smile .
Avatar
Gebruiker 2923 | 23 april 2005 14:06 | #75131
@Battlenetwork

Echt niet, RPG's zijn te langdradig, Arcade all the way
Avatar
Gebruiker 3239 | 23 april 2005 15:00 | #75141
ik ga hem kopen....zo snel mogelijk....als ik weer geldheb...
Avatar
Michiel | 23 april 2005 18:56 | #75175
Tja, een RPG, either you love it or you hate it... Smile Ik vind RPG's persoonlijk érg vet. Smile
Avatar
Pikachu | 23 april 2005 19:18 | #75182
Mandy Moore in Kingdom Hearts si teh pwn, Mandy is hot! Vond voice acts in KH wel kewl, omdat kids weten hoe het moet.
Avatar
Yoshoopa | 23 april 2005 22:20 | #75202
RPG's kunnen leuk zijn, in de vorm van Real Time batttles. Turn-Based is slaapverwekkend.....
Avatar
BattleNetwork | 24 april 2005 16:50 | #75302
Ik vind turn based en real time allebei vet Very Happy .
EN als het een vet systeem heeft vink turn based zelfs bter Very Happy .
I love RPG's Razz
Avatar
Gebruiker 5446 | 24 april 2005 23:22 | #75353
Nette review! Heb hem even bij een vriend gespeeld, en de game is goed en ook qua battlen, behalve dat het turnbased is, dat vind ik wat minder maar zeker een aanrader het cijfer is volkomen terecht!
Avatar
-Shurikono- | 25 april 2005 11:03 | #75374
Ik heb Baten Kaitos, ik vind de game een mooi design hebben, alleen Skies of Arcadia Legends is tot nu toe mijn favoriete rpg voor de Cube, een meesterlijke game.
Avatar
BattleNetwork | 25 april 2005 14:08 | #75400
wat heeft iedereen toch tegen turn based.... Razz ...
Enne, SOA:L ben ik nu weer aan het spelen, kreeg er ineens weer zin in. Die game owned ook de pan uit.
Avatar
Erich | 25 april 2005 20:48 | #75503
Ik vind turn-based ook niet echt geweldig. Bij Golden sun echter genoot ik ervan maar bij bv advance wars vind ik er geen zak aan. Maar goed dan maak je ook een vergelijking Razz Bij mario & Luigi vond ik het ook wel te pruimen eigenlijk. Hmm...
Avatar
-Shurikono- | 26 april 2005 09:19 | #75545
Pokemon heeft ook wel leuke turn-based gevechten imo.
Avatar
Erich | 26 april 2005 14:00 | #75579
Shit ja! pokemon! Das ook geweldig! Smile
Avatar
BattleNetwork | 26 april 2005 18:28 | #75648
als het battle systeem aantrekkelijk en vet is kan Turn based vetter zijn als Real time...
Check bv Mario en Luigi, Paper Mario en Baten Kaitos.
Avatar
Gebruiker 1541 | 23 mei 2005 11:58 | #81232
maar tales of symphonia heeft ook een master systeem Razz

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Baten Kaitos

Platform: Nintendo GameCube
Genre: RPG
Ontwikkelaar: Monolith Software
Uitgever: Namco Bandai
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: Q2 2004

Screenshots