Op 22 mei 2012 hadden we de wereldprimeur voor je omtrent Castlevania: Mirror of Fate voor de Nintendo 3DS. Konami deed er alles aan om het bericht offline te krijgen, maar het kwaad was al geschied: het nieuws was door een heleboel bronnen overgenomen en werd van diverse kanten bevestigd.

Een week later onthulde Konami de game officieel. De volledige naam bleek Castlevania: Lords of Shadow - Mirror of Fate te zijn en het betreft inderdaad een exclusieve Castlevania-game voor de Nintendo 3DS. De game is een mix tussen 2D en 3D en wordt daarom ook wel '2.5D' genoemd. Je speelt daarbij het grootste gedeelte in 2D en 2.5D. Soms zul je echter ook wisselen naar een volledige 3D-omgeving. De graphics zijn hierbij gebaseerd op polygonen en niet op sprites.

Qua verhaal speelt het zich 25 jaar na de gebeurtenissen van Castlevania: Lords of Shadow af en het zal aansluiten op het aankomende Castlevania: Lords of Shadow 2. In dit deel maakt Dracula zich klaar om de mensheid te terroriseren. Trevor Belmont, een jonge vampier, zal hier een stokje voor moeten steken. Trevor is afkomstig van het Lords of Shadow-universum en niet van het algemene Castlevania-universum.

Het spel zal een grote focus kennen op gevechten met diepgaande gevechtsmechanismen samen met non-lineaire exploratie en ontdekking. De gameplay zal hierbij veranderen van tijd tot tijd, waarbij het mogelijk is om meerdere personages te besturen. Zo zul je ook kunnen spelen met Trevor's afstammeling Simon Belmont en twee andere personages. De game wisselt zelf tussen de vier personages op vooraf ingestelde punten. Met deze personages zul je een kasteel trotseren in verschillende tijdperiodes. Het kasteel is qua indeling gelijk voor elk personage, maar de ervaring zal verschillen. Zo zal het ene personage niet voorbij een bepaald pad kunnen, omdat het personage in kwestie niet kan springen. Elk character heeft tevens zijn eigen set aan mogelijkheden en skills. Zo heeft Simon de Vampire Killer whip en Trevor de Combat Cross uit de originele Lords of Shadow. Alle personages beschikken echter over aanvallen die meer bereik hebben, wat handig is tegen grote groepen vijanden. Deze aanvallen worden uitgevoerd met de Y-knop. Zo kan Simon met een bijl gooien, olie verbranden en bewakers oproepen om hem te beschermen en voor hem te vechten. De X-knop leidt tot sterke, korte aanvallen. Travis zal daarbij beschikken over een tweede wapen zoals een boomerang-achtige lans en een elektrische bom, die bestuurd worden met de A-knop. Vijanden kunnen worden vastgepakt met de R-knop en het verdedigen en ontwijken gaat met de L-knop. De B-knop dient dan hoogstwaarschijnlijk voor het springen.

Licht- en schaduw-magie zal opnieuw een opwachting maken, net als dat het geval was in de console-game Castlevania: Lords of Shadow. Je kunt bovendien experience point verzamelen om nieuwe combo's vrij te spelen. Diverse combo's zijn het lanceren van vijanden in de lucht en het neerslaan van vijanden in de grond. De aanwezige vijanden zijn onder andere skeletten en bijl-dragende ondoden.

Het touchscreen wordt ingezet om notities te maken en om plaatsen te markeren die je wellicht opnieuw wil bezoeken. Andere Nintendo 3DS-mogelijkheden die worden ondersteund zijn StreetPass en SpotPass.

Castlevania: Lords of Shadow - Mirror of Fate

Platform: Nintendo 3DS
Genre: Action
Ontwikkelaar: MercurySteam
Uitgever: Konami
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 08 maart 2013