Assassin's Creed IV: Black Flag is nu bijna twee jaar in ontwikkeling bij Ubisoft Montreal met ondersteuning van Ubisoft Annecy, Bucharest, Kiev, Quebec, Singapore en Sofia. Onder andere medewerkers van het Far Cry 3-team werken mee aan de game.

12


Assassin's Creed IV: Black Flag vertelt het verhaal van Edward Kenway, een jonge Britse man met een dorst voor gevaar en avontuur. Hij is de vader van Haytham en de grootvader van Connor. Assassin's Creed IV is daarmee onderdeel van de “Kenway saga” in de Assassin's Creed-reeks: waar Haytham en Connor aanwezig waren bij het ontstaan van een nieuwe democratie, daar wordt Edward getest bij het vervallen van een oude democratie. Edward wordt beschreven als een meer charmant, slimmer doch roekelozer persoon dan Connor.

Voordat Assassin's Creed IV: Black Flag begint, verlaat Edward de Royal Navy om piraat te worden terwijl de oorlog tussen de grote Empires beëindigt. Edward is een geduchte piraat en een geleerde vechter die zich verwikkeld ziet raken in de oorlog tussen de Assassins en de Templars. Je bent als speler ingehuurd door het door de Templar-bestuurde Abstergo Entertainment om zo een sleutelmoment te onderzoeken in Desmond's afkomst. Dit is de reden dat je in de voeten zult staan van Edward Kenway. Dit gebeurt in een setting aan het begin van de 18e eeuw met daarin de meest beruchte piraten uit de geschiedenis zoals Blackbeard, Calico Jack en Charles Vane. De game brengt de speler langs gebieden zoals West Indië gedurende een turbulente en gewelddadige periode die later bekend zou staan als de Gouden Eeuw van de Piraten.

De makers hopen een goede balans te kunnen vinden tussen de Caribbean-setting - waar het grootste gedeelte van de game zich plaatsvindt - en de moderne tijden waar het verhaal omtrent Desmond's afkomst zich afspeelt en wat zo cruciale informatie omtrent de franchise vertelt. Ubisoft Montreal zegt dit te willen doen door spelers onder andere de mogelijkheid te geven om ook activiteiten en missies te laten doen in Desmond's wereld in het Abstergo-gebouw.

10


"Met de nieuwe held en setting hebben we de meest uitgesproken en unieke Assassin's Creed-game tot nu toe, terwijl we nog steeds de steunpilaren van de franchise respecteren waar de fans zou van houden", zegt Yves Guillemot, COO van Ubisoft. “Assassin’s Creed IV Black Flag is gebaseerd op het ware, harde en spannende gedeelte van een legendarische era waar fans en nieuwkomers van zullen smullen."

Assassin's Creed IV: Black Flag wil de nadruk leggen op de waarheid van de piraten-tijd, wat betekent dat zaken zoals papegaaien, Krakens of pretpark-achtige taferelen achterwege zullen blijven. Director Ashraf Ismail zegt hiervoor veel inspiratie te hebben gehaald uit de rauwe serie "Sons of Anarchy".

Qua gameplay is Assassin's Creed IV: Black Flag gebaseerd op klassieke elementen zoals we die kennen uit de vorige Assassin's Creed-games. Dit betekent een grote, open wereld met heel veel locaties om te bezoeken. Gevechten combineren de wapens van de Assassin's Order met die uit de piratentijd. Hierbij wordt zowel bruut geweld als stealth beloond. Ook de multiplayer keert terug en is volgens de makers meer gevarieerd en harteloos dan ooit te voren.

Edward kan van zijn schip afspringen en zo aanzwemmen bij meer dan 50 locaties in de Carribean. De drie grote steden hierbij zijn Havana (dit wordt volgens de makers vergeleken met het Venetië uit Assassin's Creed II), Nassau (het thuis van de Republikeinen van de Piraten) en Kingston (een Britse kolonie met veel geweld). De lokale bewoners zullen hier veel verschillen qua gedrag en uiterlijk. De omgevingen verschillen hierbij van plantages tot aan jungles tot aan de ruïnes van Maya tot aan exotische kokosnoot-eilanden.

11


Zo'n 60% van de game zal op land zijn waarbij het spel gebaseerd is op missies. Bij de 40% die op zee plaatsvindt kun je onder andere jagen met een harpoen, onderwater zwemmen en gevechten aangaan met andere schepen. Edward kan tevens het schip, genaamd de Jackdaw, upgraden evenals zijn bemanningsleden. De gameplay op zee gaat volgens de makers dan ook een stuk verder dan in Assassin's Creed III met nieuwe wapens, vijanden en uitdagingen. Edward kan bijvoorbeeld ook een verrekijker gebruiken om schepen en eilanden van een afstand te ontdekken, wat cruciale informatie is in de piraten-era. Ook zaken zoals weer-patronen kunnen zo geregistreerd worden, wat voor een eventueel voordeel kan zorgen in een bepaald zeegevecht.

Wat ook mogelijk zal zijn, is om het schip van de tegenstander te ankeren. Het doel is dan in elk gevecht om de kapitein van het andere schip om te leggen. Hoe je dit doet, is aan de speler. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om het schip op te blazen met je eigen schip. Dit kan met de geweren en kanonnen die aan boord zitten.

Ubisoft laat weten dat men enkele barrières van vorige games wil wegwerken om zo meer keuzes aan de speler over te laten. Op deze manier moet het spel meerdere opties geven om een bepaalde missie te halen. Hierdoor zal Assassin's Creed IV: Black Flag minder je hand vasthouden en juist meer hameren op de creativiteit van de spelers. Om dit te bewerkstelligen wil Ubisoft Montreal gamemechanismen zoals de detectie van de speler tijdens de stealh-onderdelen verbeteren zodat spelers beter kunnen begrijpen hoe het spel hun acties 'leest'. Men heeft hierbij eerst nagedacht over de spelmechanismen binnen het piraten-thema waarna dit pas later in het verhaal gestopt werd. Zo is het Notoriety-systeem uit vorige Assassin's Creed-games dit keer niet meer aanwezig, gezien het navigeren op de oceaan en het reizen van locatie naar locatie volgens de makers hier niet bij past.

13


Assassin's Creed IV: Black Flag ligt op 31 oktober 2013 in de Europese winkels voor onder meer de Wii U. PlayStation 3- en PlayStation 4-bezitters zullen de extra krijgen om 60 minuten aan extra gameplay te downloaden vlak na de lancering.

Assassin's Creed IV: Black Flag

Platform: Wii U
Genre: Action Adventure
Ontwikkelaar: Ubisoft Montreal
Uitgever: Ubisoft
Aantal spelers lokaal: Onbekend
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: Onbekend
Releasedatum: 22 november 2013