Splatoon is een nieuwe IP van Nintendo voor de Wii U. Het spel is een soort verkapte third-person shooter, alleen dan zijn je wapens nu voorzien van gekleurde goedjes. Je speelt in een team van vier en de bedoeling is om je tegenstanders te verslaan. Dit doe je door zoveel mogelijk inkt op het level en de vijandelijke spelers te spuiten. De partij die het grootste kleurenspoor heeft achtergelaten is de winnaar.

De titel leunt hevig op het gebruik van de Wii U GamePad. Door je GamePad te bewegen, kun je bijvoorbeeld snel om je heen kijken. Dit is vooral handig om snel tegenstanders te spotten en eventuele inkt te ontwijken. Op de controller wordt daarnaast een map van het speelveld getoverd, waarop de posities van je medespelers worden getoond. Een verfrissend element hierbij is dat je met een touch op het scherm naar je partijleden kunt 'transporteren' om ze bij te staan in de strijd.

Er zitten verschillende wapens in het spel. Deze kunnen allemaal op een of andere manier de tegenstander een loer draaien. Zo kun je bijvoorbeeld 'inktgranaten' gooien of een een geweer gebruiken voor de verre afstand. Eenmaal besmeurd met inkt kunnen je tegenstanders langzamer lopen en heeft jouw partij meer tijd om het level vol inkt te besmeuren. Inkt kun je daarnaast ook in je voordeel gebruiken; op je eigen kleur ren je een stuk harder.

Splatoon

Platform: Wii U
Genre: Third-Person Shooter
Ontwikkelaar: Nintendo
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 2
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 8
Releasedatum: 29 mei 2015